Mening: Geef tragere studenten ook een kans, schaf het bsa zo snel mogelijk af

22 juni 2023
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
22 juni 2023

Bestuurskundestudent William Clairbois is ervan overtuigd dat het bindend studieadvies (bsa) meer kwaad dan goed doet. In deze opinie voor HvanA zet hij daarom nog één keer op een rij waarom de strikte puntennorm zo snel mogelijk moet verdwijnen. 

Ik heb nu eindelijk mijn propedeuse gehaald. Dus ik heb geen eigenbelang meer wanneer ik stel dat het bindend studieadvies (bsa) een trieste maatregel is die weg moet. Dat vind niet alleen ik, trouwens. De rest van de centrale medezeggenschapsraad, die alle studenten en medewerkers van de hele HvA vertegenwoordigt, heeft ook haar voorkeur uitgesproken voor een toekomstscenario waarin de puntennorm niet meer bindend, maar ‘dringend’ is.

 

Het bsa zorgt er zogenaamd voor dat studenten op opleidingen terechtkomen die bij hen passen. Onzin: een groot deel van de studenten die door het bsa weg moet, doet dezelfde opleiding namelijk opnieuw, maar dan op een andere plek. Die studenten betalen elders collegegeld en halen hun propedeuse dan vaak wel.

Een leven lang ontwikkelen? Vijf jaar studeren duurt kennelijk al te lang

Het is onacceptabel dat studenten een heel jaar leren, studieopdrachten maken, in sommige gevallen een opleiding uit eigen zak betalen, en dat iemand anders voor ze besluit: ‘Je deed het niet snel genoeg, maak maar andere toekomstplannen.’

 

Trager naar de toekomst

Dat stukje ‘niet snel genoeg’ brengt ons volgens mij bij de echte reden voor het bsa. De overheid geeft hoger onderwijsinstellingen geld voor studenten die binnen vier jaar afstuderen. Onze regering zegt dat het belangrijk is om je een ‘leven lang te ontwikkelen’, maar vijf jaar duurt kennelijk al te lang. Waarom heeft een tragere student geen recht op dezelfde toekomst? We zeggen in wezen tegen die student: ‘Als je er niet op tijd komt, zorgen we dat je er nooit komt.’

 

Ondanks dat het hoger onderwijs de mond vol heeft van inclusie en kansengelijkheid, worden door de strikte puntennorm elk jaar duizenden studenten weggestuurd en kansen ontnomen. Het is een bewuste keuze ook: hogescholen kunnen ervoor kiezen het bsa te laten vallen. Op de HvA ligt nu ook een pilot klaar om een jaar zonder bsa te proberen, met een ‘dringende’ in plaats van bindende puntennorm. Een van de uitdagingen, volgens het beleidsstuk? ‘Dan moeten we ook echt goede begeleiding geven’. Bijna alle opleidingen houden voorlopig vast aan het bsa, zo blijkt

 

Jammer, want ik denk dat het heel goed mogelijk is om zonder bsa te functioneren als hogeschool. Neem Zuyd Hogeschool. Die instelling heeft het bindend studieadvies afgeschaft. Wat blijkt? Ze zijn de op een na best scorende hogeschool van het land, volgens de Keuzegids (de HvA scoort het op een-na-laagst). Wat is het recept van Zuyd? Je wordt onder andere goed begeleid en je kan je toets maken onafhankelijk van in welk blok van je studiejaar je zit. Daar kunnen wij een mooi voorbeeld aan nemen.

 

Luie studenten?

Als goed presterende student denk je misschien: ‘Straks zit mijn klas vol met luie studenten, die de aandacht van de docent opvreten en mij alle teamprojecten zelf laten doen.’ Begrijpelijk. Maar denk je nu echt dat dit gaat gebeuren? Hoeveel studenten willen jarenlang collegegeld betalen, zonder naar de les te komen of iets voor hun opleiding te doen? 

Het systeem is nu zo opgezet dat de opleiding die de student wegstuurt, de boosdoener is

Als hardwerkende docent denkt u misschien: straks zit mijn klas vol met luie studenten, en moet ik nog meer overuren maken. Wat ik daar tegenover zou zetten, is de volgende vraag: waarom zijn er op de HvA dan niet genoeg collega’s om het werk te verdelen?

 

Tegen opleidingsmanager of bestuurders zou ik willen zeggen: in de grondwet staat dat onderwijs in Nederland met het juiste diploma voor iedereen toegankelijk is. Het is dan toch onacceptabel dat het systeem nu zo is opgezet dat u de boosdoener bent die studenten wegstuurt? Het kabinet zou hier wat mij betreft vaker op aangesproken moeten worden. Samen met anderen wil ik de komende tijd graag meedenken hoe het bsa goed kan worden afgeschaft.

 

Kies vrijheid

Tot slot. Een smoesje voor het bsa is dat studenten er beter door zouden presteren. Daar zijn echter twee grote problemen mee gemoeid. Ten eerste veroorzaakt het bsa stress. Die stress gaat wellicht weg bij studenten die goede cijfers halen, maar blijft voor degenen die laag scoren. Dat is niet alleen slecht voor hun welzijn, maar ook voor hun prestaties, want wie gestrest is, presteert slechter.

 

Bovendien gaat het bij het bsa niet om de intrinsieke motivatie van de student. Als studenten al beter gaan presteren, dan is dat vanuit angst voor de negatieve consequenties voor als ze niet aan de puntennorm voldoen. Is dat hoe we studenten willen inspireren, met een “zweep” die je dwingt je studiepunten te halen? Eerlijk gezegd vind ik dat een studie niet bij je past als het bsa de drijfveer is om je opleiding te halen.

 

Laten we het bsa dus gauw afschaffen, dan behouden we keuzevrijheid over onze toekomst, hebben tragere studenten meer kans en moet de HvA (en de rest van het hoger onderwijs) meer haar best doen voor betere begeleiding.

 

 

William Clairbois is tweedejaarsstudent Bestuurskunde en sinds september 2022 lid van de centrale medezeggenschapsraad. 


Ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan: bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.