HvA-docent ontslagen om overschrijdend gedrag, had seksuele relatie met student
Een docent die al sinds 2009 werkte bij de HvA is na een vonnis van de Rechtbank Amsterdam ontslagen. Zes studenten en een collega dienden klachten tegen de docent in om zijn gedrag, met een studente had hij bovendien een seksuele relatie gehad.
Dat valt te lezen in het verslag van de rechtszaak, die de Rechtbank Amsterdam afgelopen week openbaar heeft gemaakt. De HvA had de docent vanaf maart 2022 op non-actief gesteld en zou daar reden genoeg voor hebben gehad. Per 1 mei 2023 mag en zal hij definitief worden ontslagen.
De docent verrichtte al sinds 2009 werkzaamheden voor de HvA. Hij was werkzaam bij de opleiding Commerciële Economie. Ook gaf hij les bij Communication en Multimedia Design en bij de minor Ondernemerschap, waar meerdere studenten begin 2022 klachten indienden over zijn gedrag. De HvA heeft naar aanleiding daarvan eerst onderzoeksbureau Berenschot ingeschakeld, om uit te laten pluizen hoe ernstig de docent zich had misdragen.
De docent liep op blote voeten door het lokaal en stuurde een foto van zichzelf in zwembroek
Excentriekeling
Over de docent in kwestie was nog nooit een klacht ingediend, maar begin 2022 werd hem plots van alles verweten. Dat was in de tweede #MeToo-golf die volgde na Tim Hofmans programma BOOS, dat de seksuele misdragingen van werknemers van tv-programma The Voice had blootgelegd.
Zes studenten en een docente met wie hij samenwerkte dienden een klacht in over het gedrag van de docent. Sommige klachten waren lichter van aard. Zo citeert de rechter uit het rapport van Berenschot dat het zijn studenten stoorde dat hij ‘op blote voeten door het lokaal liep’ en dat hij zich in algemene zin informeel gedroeg, door bijvoorbeeld ‘een medewerker een knuffel te geven’. De docent deed zulk gedrag zelf af als onderdeel van zijn ‘intense’ en ‘excentrieke’ karakter.
Er waren ook andere klachten. Zo zou de docent een keer alcohol hebben genuttigd tijdens werktijd, en eens een studente via de app om een foto hebben gevraagd van haarzelf ‘in haar galajurk’. Zelf stuurde hij ook eens ongevraagd een foto naar een studente, van zichzelf in zijn zwembroek, plonzend in het water.
Het is onduidelijk wanneer gedrag op de HvA precies ‘grensoverschrijdend’ is, schrijft de rechter
Terecht ontslagen
Ook had de docent een seksuele relatie gehad met een student, jaren eerder, in 2017. Volgens hem was dat op basis van wederzijds plezier geweest, volgens haar ging het om een ongewenste relatie. Opvallend is dat zij later zijn collega werd bij de minor Ondernemerschap. De twee zouden nu een moeizame werkverhouding hebben.
Al met al was het oordeel dat deze docent voor een onveilig klimaat voor studenten had gezorgd, en daarom van de campus verwijderd mocht worden. De docent verdient geen schadevergoeding volgens de rechter, zoals hij zelf had geëist tegen de HvA. Wel vindt de rechter dat er ‘geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen’ en krijgt de docent een transitievergoeding, een bedrag dat je van je werkgever kunt krijgen als je met een vast contract plots ontslagen wordt.
De zaak legt destijds bloot dat de regels voor het contact tussen docent en student nog niet altijd even duidelijk zijn, zo staat in het verslag. Een punt van aandacht voor de HvA, volgens onderzoeksbureau Berenschot en de Rechtbank Amsterdam. ‘De HvA heeft nog geen duidelijk toetsingskader met betrekking tot de vraag welk gedrag de hogeschool grensoverschrijdend vindt. Een concreter kader is dus nodig’, zo besluit de rechter de zaak.
Update 21 maart, 16:00u: een woordvoerder van de HvA laat in reactie weten dat er naar aanleiding van de zaak werk is gemaakt van hoe docenten met studenten dienen om te gaan. Dat heeft tot een ‘gedragscode’ voor medewerkers geleid, waaraan de komende tijd verder wordt gewerkt.