Nieuwtje: HvA staat open voor overstap naar duurzamere bank

8 februari 2023
Beeld:

Jeroen Wagenaar

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
8 februari 2023

Medio januari riep een groep wetenschappers de HvA op om op zoek te gaan naar een duurzamere bank. Het College van Bestuur schrijft woensdag die oproep te ‘omarmen’. Of dat betekent dat ze de banden met Deutsche Bank gaan verbreken, is nog onduidelijk. 

Het hoger onderwijs bankiert nog niet schoon genoeg. Zo oordeelde een collectief van wetenschappers in januari. In een open brief riepen onderzoekers van Scientists4Future, de Jonge Akademie en Young Academies de HvA en andere instellingen op daar wat aan te doen.  

Want wie klant is bij Deutsche Bank, zoals de HvA, zou indirect de fossiele sector steunen. Die bank investeert immers miljarden euro’s in bedrijven als Shell en ExxonMobil. Vanwege de klimaatcrisis moet de HvA ervoor zorgen dat het geld juist niet bij die bedrijven terechtkomt, redeneren de wetenschappers, en overstappen naar een bank die dat wél garandeert.

 

Woensdag laat het College van Bestuur van de HvA weten die oproep te ‘omarmen’. In het aanbestedingstraject voor een (nieuwe) bank wordt het uitgangspunt ‘dat de bank zoveel mogelijk voldoet aan onze criteria ten aanzien van duurzaamheid’, zo schrijft de hogeschool.  

 

In januari reageerde de hogeschool nog iets voorzichtiger. ‘Dit vereist zorgvuldig handelen.’ Zomaar overstappen van bank zou lastig zijn, immers: een bank moet aan veel andere (financiële) criteria zoals beleggingsrisico’s voldoen. Een aanbestedingstraject kost zo tijd, een eventuele bankwissel laat dan ook nog even op zich wachten.