Hoe kom ik als medewerker de winter door?
Het is een koude winter in meerdere opzichten. Hoge inflatie en gasprijzen en lage temperaturen, dat is geen ideale combinatie voor je portemonnee. Daarom deze acht tips voor HvA-medewerkers, opgeduikeld uit de A-Z-lijst van de HvA.
De HvA biedt van alles aan voor haar medewerkers, maar dat moet je maar net weten. Speciaal voor deze medewerkers de voordeeltjes overzichtelijk op een rijtje.
1. Koop een goedkopere fiets
Je kunt op twee manieren goedkoper een fiets aanschaffen met hulp van de HvA: via de HvA-fiets of de zogenoemde fiscale-fiets regeling. In het eerste geval vergoedt de HvA de aanschaf van één fiets tot netto € 1.500. In het tweede geval kun je als medewerker goedkoper een fiets aanschaffen door middel van belastingvoordeel.
Ook als je gebruikmaakt van de NS-Business Card of van de kilometervergoeding kun je gebruikmaken van de fiscale-fietsregeling. Dat geldt niet voor de HvA-fiets: daar is een combinatie met een andere reiskostenvergoeding niet mogelijk. Ook goed om te weten is dat je eenmaal per kalenderjaar bij beide regelingen zaken als reparaties, een extra slot of regenpak aanschaffen tot een bedrag van € 82,- kunt declareren.
2. Leer met geld omgaan
Wil je een gratis digitale training over geld? Daar kun je meteen aan beginnen, want de Goed met Geld cursus is beschikbaar voor HvA-medewerkers.
3. Claim je internetvergoeding
Waar zouden we zijn zonder de mogelijkheid tot hybride werken? Dat bleek wel tijdens de lockdowns. De internetvergoeding die je als medewerker bij je salaris ontvangt, wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar 50 euro per maand. Het bedrag is voor iedereen hetzelfde en staat dus los van de omvang van het dienstverband.
4. Vraag om juridische hulp
Advies nodig op het gebied van schuld, wonen, inkomen, aansprakelijkheid en schade of echtscheiding? Het Juridisch Spreekuur (HJS) van de HvA geeft gratis juridisch advies, ook aan medewerkers van de HvA.
5. Professionalisering
Er zijn veel mogelijkheden binnen de HvA voor opleiding en ontwikkeling. Denk aan een leer- of maatwerktraject bij de HvA Academie bijvoorbeeld. Of bezoek eens een symposium of een congres. Ook kun je meedoen in een onderzoeksgroep of een beroepsvereniging. Maar ook een (mini)-stage, een masteropleiding en een promotietraject zijn mogelijk. Goed om te weten: elke medewerker met een dienstverband van tenminste 0,4 fte heeft het recht om 40 uur per jaar te besteden aan professionalisering. Dit geldt voor zowel onderwijzend- als ondersteunend personeel.
6. Word fit (met korting)
Wil je bewegen, je conditie verbeteren of gewoon fijn samen sporten? De HvA organiseert sporten als roeien, boksen, bootcamp, tennis, padel, fitness, fietsen, golf of suppen. De sportactiviteiten zijn meestal gratis en bijna altijd toegankelijk voor alle niveaus. Inschrijven kan tot één week voor de startdatum (uitzonderingen daargelaten) van een sportactiviteit. Alvast noteren: inschrijving voor alle sporten in blok 3 en 4 opent op dinsdag 7 februari 2023.
7. Of ga sporten bij het USC
HvA-medewerker en nog geen lid bij USC? Dan kun je eenmalig een maand lang gratis trainen in de vier USC-sportscholen én aan alle groepslessen meedoen, zoals zumba en pilates. Hiervoor moet je naar de USC-balie, inschrijving is helaas niet online te regelen. Vergeet je HvA-pas niet!
8. Krijg je vakantiegeld maandelijks
Het is mogelijk om je vakantiegeld maandelijks uit te laten keren, in plaats van in één keer in mei. Dit kan in DSPM, het digitaal servicepunt medewerker. Tik op de tegel ‘aanvragen voorschot vakantiegeld / eindejaarsuitkering’ in het tabblad ‘zelf regelen’. Goed om te weten: de bedragen zijn bruto bedragen.
PS: Check zelf nog wel even de informatie online voor kleine lettertjes