Onvermoeibare Pieter kajakte duizenden euro’s bij elkaar voor het reumafonds

12 december 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Iris Schellingerhout
Op
12 december 2022

Wie wordt de HvA’er van het jaar 2022? Pieter Gros is genomineerd omdat hij aan extreme challenges doet, zoals urenlang kajakken zonder slaap. Met dit soort acties haalt hij geld op voor goede doelen en wil hij jongeren inspireren om het beste uit zichzelf te halen.

Pieter kajakte in augustus in 28 uur en 30 minuten rondom de provincie Flevoland, zonder een oog dicht te doen. Met die tocht van 160 km haalde hij 12.496 euro op voor ReumaNederland, en daarmee voor zijn oma, die kampt met de aandoening. Maar voor Pieter blijft het niet bij deze grote prestatie. Zijn tweede challenge voor een nieuw goed doel staat al in de steigers.

 

Deze student had zijn prioriteiten al vroeg op een rijtje. Vanaf zijn veertiende trainde Pieter intensief voor een carrière bij het Korps Commandotroepen, een droom waarvan hij nu zeker weet dat hij hem na gaat jagen. Hij gebruikt al jaren gewichtsvesten, zwemt in open water, doet aan hardlopen en volgt een strikt dieet. Toen wij hem tijdens een eerder interview voor HvanA koffie aanboden, wees hij dat dan ook vriendelijk af.

Beeld: Mauriche Haverkamp | Pieter met zijn oma

Wie praat met Pieter ziet de passie waarmee hij zijn zware uitdagingen aanvliegt. Waarom hij zichzelf zo fysiek uitdaagt om maatschappelijk iets bij te dragen? ‘Het is het beste gevoel dat er is’, zoals hij dat zelf noemt. 

 

Ook buiten de HvA blijft zijn passie niet onopgemerkt. Pieter wordt uitgenodigd op scholen om te praten over zelfdiscipline en welke persoonlijke groei je daarmee kunt bereiken. ‘Ik wil jongeren meegeven dat het je veel oplevert als je ergens gedisciplineerd aan werkt en dat je niet moet verwachten dat dingen je vanzelf aan komen waaien.’

 

De redactie van HvanA nomineert Pieter om de bijzondere prestatie die hij dit jaar leverde en zijn onvermoeibare levenshouding. Zijn volgende challenge belooft nog groter en zwaarder te worden. Zou hij dit jaar ook de HvA’er van het jaar-prijs binnen peddelen? We gaan het zien!De verkiezing voor HvA'er van het Jaar 2022 vindt op woensdag 14 december om 16.00 uur plaats in Floor, het culturele platform van de HvA. Daar kun jij bepalen wie de winnaar wordt, na afloop is er een gezellige borrel. Je kunt je aanmelden via de site van Floor.