Docent Evelien van Hooff dichtte met haar studenten de gaten in de zorg

8 december 2022
Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 december 2022

Wie wordt dit jaar de HvA'er van het Jaar 2022? Misschien wel docent Evelien van Hooff, die ervoor zorgde dat haar studenten begin dit jaar konden bijspringen in het ziekenhuis. Juist toen het coronavirus grote gaten sloeg in de zorg, leverde zij de hulptroepen namens de HvA.

Begin 2022 was ieder helpende hand hard nodig in het ziekenhuis. De zorg liep op haar tenen en kon in de storm van de pandemie alle hulp goed gebruiken. Die kwam uit onverwachte hoek. Want temidden van de overbelaste verpleegkundigen en doodzieke patiënten waren daar plots de HvA-studenten van de opleiding HBO-Verpleegkunde.

 

Eerst hielpen ze bij het zetten van boosterprikken, later ook als buddy bij de afdeling waar patiënten lagen die getroffen waren door het virus. Dat dit kon, was allemaal te danken aan Evelien van Hooff, docent bij HBO-Verpleegkunde en werkzaam als IC-verpleegkundige in het VUMC. Zij zag hoe hoog de nood was in het ziekenhuis en zette alles in het werk om studenten mee te laten helpen.

Studenten als Tessy wilden namelijk maar wat graag hun steentje bijdragen in de pandemie. Maar dat kon niet zomaar, want voor veel taken in het ziekenhuis heb je eigenlijk een diploma nodig. Van Hooff wist echter een manier te vinden. Zo bezorgde ze het ziekenhuis de hulp die nodig was, en de studenten de ervaring die ze zochten. 

 

Ook was ze er voor een luisterend oor. Ondersteuning bieden aan de nog jonge studenten was namelijk essentieel, wist Van Hooff uit ervaring. ‘Dit werk kan heftige situaties met zich meebrengen’, zei ze daarover eerder tegen HvanA. Zat een student er even doorheen of was er behoefte aan een goed gesprek, dan was daar de docent. Bij haar konden de HvA'ers hun ervaringen kwijt en hart luchten. 

 

Van Hooff heeft met haar inzet laten zien wat je kunt bereiken als er een stap extra wordt gevraagd. De redactie van HvanA nomineert haar om de belangrijke rol die ze daarmee in Amsterdam ten tijde van de pandemie heeft gespeeld. De verkiezing voor HvA'er van het Jaar 2022 vindt op 14 december om 16.00 uur plaats in Floor, het culturele platform van de HvA. Daar kun jij bepalen wie de winnaar wordt, na afloop is er een gezellige borrel. Leuk als je erbij bent! Je kunt je aanmelden via de site van Floor.