Grote brand bij studentenwoningen Riekerhaven, een persoon aangehouden

13 november 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
13 november 2022

Opnieuw problemen in Riekerhaven: zondagochtend woedt er een zeer grote brand in het complex waar statushouders en studenten samenwonen. Een persoon is aangehouden, medebewoners vermoeden dat iemand zijn eigen woning in brand heeft gestoken. 

(dit bericht werd op zondag 13 november en maandag 14 november aangevuld met updates)

 

Op foto’s was ’s ochtends goed te zien hoe enorme rookwolken opstegen naar de lucht bij de containerwoningen van Startblok Riekerhaven. De brandweer rukte zondagochtend met groot materieel uit.

 

Aan omwonenden werd geadviseerd de ramen en deuren te sluiten. Een omwonende tweette dat de rookwolk intens was, net als de geur in huis. Enkele uren later is de brand onder controle. Het getroffen woonblok was ontruimd en waren er geen bewoners meer binnen. Er zou een gewonde zijn gevallen, maar dit bleek later op de dag niet te kloppen. Een zestal katten overleeft de brand niet. 

 

Geen stroom en water
Het Parool meldt dat zeker 75 woningen zijn verwoest. Woningbouwcorporatie De Key, verantwoordelijk voor het complex, gaat vervangende woonruimte regelen voor de getroffen bewoners. Hoe lang de bewoners daarop moeten wachten, is nog onduidelijk. 

 

Bewoners van het ontruimde woonblok sliepen in de nacht van zondag op maandag in de Sporthallen Zuid, het nabijgelegen sportcomplex. Voorlopig zitten ook de bewoners van de andere woonblokken (waaronder studenten) zonder stroom en water, al is de verwachting dat die in de loop van zondag weer werd aangesloten. 

 

Eigen woning in brand

Vraag is: hoe ontstond de brand? AT5 meldt dat de brandweer ‘sterke vermoedens’ heeft van brandstichting. Een student die op Startblok Riekerhaven woont en anoniem wil blijven, bevestigt dit aan HvanA. Volgens de student gaat onder bewoners nu het verhaal dat iemand zijn eigen woning in brand zou hebben gestoken. ‘Het ging al langer niet goed met hem’, volgens de student.

Beeld: Anoniem | Op deze foto, gemaakt door een bewoner, is goed te zien in welke woning de brand begon

Dak eraf
Het wooncomplex van Startblok Riekerhaven telt 102 kamers en 483 studio’s. Op het complex wonen statushouders, werkende jongeren, net afgestudeerden en studenten. 

 

Het is een zeer vervelend jaar voor de bewoners: in februari waaide het dak van de woningen er immers nog tijdens een storm af. De brandweer verklaarde de woningen destijds onleefbaar. Volgens bewoners kon het dak eraf waaien vanwege slecht onderhoud van het complex.

ZEER GROTE BRAND IN WONINGCOMPLEX IN DE VOETBALSTRAAT IN AMSTERDAM. https://t.co/YdDwoVjOP3

Geplaatst door @PersburoUNN op 13 november 2022 om 09:05

De bewoners gingen daarom in huurstaking. ‘Wij betalen geen huur meer totdat De Key het hele Startblok leefbaar en veilig maakt. Samen kunnen we De Key dwingen om de jarenlange onderhoudsachterstand in te halen die deze levensbedreigende situatie heeft gecreëerd’, aldus de bewoners, die inmiddels gewoon weer hun huur betalen.