Nieuwtje: studenten openen inzamelpunten tegen menstruatiearmoede

26 oktober 2022
Beeld:

Anna Shvets

Geplaatst door
Iris Schellingerhout
Op
26 oktober 2022

Vier studenten van de opleiding Commerciële Economie zetten zich deze week in tegen menstruatiearmoede. In samenwerking met het Armoedefonds stellen ze gratis menstruatieproducten beschikbaar bij enkele drogisterijen, zo bericht het Parool.

Studenten Floran Derksen, Daan van Hooff, Bart Lorent en Radi Saddik vinden dat menstruatieproducten een ‘eerste levensbehoefte zijn’, laten ze aan het Parool weten. De studenten hebben daarom geregeld dat Amsterdammers deze week bij vier drogisterijen menstruatieproducten kunnen inleveren. Die producten worden vervolgens gedoneerd aan het Armoedefonds. De actie loopt tot vrijdag en is onderdeel van een studieproject bij Commerciële Economie.
 
Bewustzijn creëren
Dinsdag stonden de studenten in het Vondelpark met een reuzentampon om flyers uit te delen aan voorbijgangers. De studenten willen meer bewustzijn voor het onderwerp en dat menstruatieproducten gratis beschikbaar worden gesteld voor iedereen. Doordat er weinig over wordt gepraat, is niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheid om op verschillende plekken in de stad gratis producten op te halen, zegt Derksen.
 
Maatschappelijk probleem
Menstruatiearmoede is ook in Amsterdam een groot probleem, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het is een wereldwijd probleem dat inhoudt dat niet iedereen genoeg geld heeft om producten zoals tampons en maandverband voor zichzelf te kopen. Van de ondervraagde mensen in dit onderzoek gaf 70 procent aan weleens noodgedwongen thuis gebleven te zijn van school of werk door het gebrek aan de benodigde producten. Drie op de vijf maakt gebruik van alternatieven, zoals wc-papier.
 
 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.