Voetbalzege hoogtepunt voor HvA/UvA-team op studentenkampioenschap

11 juni 2018
Beeld:

Sebastiaan van de Water | Gesloopte maar blije voetballers op het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
11 juni 2018

Een brandende zon, blessuregevallen en ontbrekende sporters: geen goed recept voor succes op het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Wageningen dit weekend. Team Amsterdam, met daarin een paar dozijn HvA’ers, won niet veel wedstrijden, maar wel de meest prestigieuze van allemaal.

Van alle 1500 deelnemers op het GNSK zijn de prestaties van Amé Venter (21) het meest indrukwekkend. In haar geboorteland Zuid-Afrika won de HvA-studente international sports, management & business de ene wedstrijd na de andere. Ze werd nationaal jeugdkampioen bij het wegwielrennen, bij het veldrijden én bij het mountainbiken. In 2015 was ze met haar tijdritploeg zelfs kampioen van heel Afrika.

 

Maar haar veelbelovende carrière heeft een knauw gekregen na een nare handbreuk. ‘Dit is mijn eerste grote wedstrijd in lange tijd,’ vertelt ze vlak voor de start van haar race op het GNSK. Hier in Wageningen doet ze mee aan de triatlon.

 

Conflict

Een dappere keuze, want de studente haat zwemmen. ‘Ik heb een beetje een trauma overgehouden aan de laatste keer dat ik in de oceaan moest zwemmen. Die grenzeloze open ruimtes vond ik extreem benauwend,’ geeft ze toe. Gelukkig is hier in Wageningen geen oceaan of zee te vinden. Het zwemgedeelte van de triatlon vindt plaats in een zwembad.

Alleen op het voetbalveld heersen de Amsterdammers

Ondanks haar cv komt Amé deze zaterdag niet in de buurt van de winst. Zoals ook de Amsterdamse tennissers, volleyballers, basketballers, en zeker ook de afwezige handballers en hockeyers hun prestaties van voorgaande GNSK’s niet kunnen evenaren. Dat heeft in veel gevallen dezelfde reden: door een conflict met de VU moest de selectiecommissie van Studentensport Amsterdam (SSA) het dit jaar zonder VU-studenten stellen.

Krampaanvallen

Alleen op het voetbalveld heersen de Amsterdammers, zij het met extreme moeite. Door een loodzware loting – ze moesten vijf wedstrijden van veertig minuten per stuk afwerken – beginnen ze fysiek gesloopt aan de finale tegen het uitgeruste Wageningen. Krampaanvallen en blessuregevallen ontsieren de eindstrijd. Kansen zijn een zeldzaamheid. De zon brandt bovendien zo hard dat zelfs de grensrechter regelmatig een bidon over zijn eigen hoofd leeg giet. De finale stevent af op strafschoppen, zo lijkt het.

 

Totdat de spits van Amsterdam met een omhaal in de verlenging de winnende goal scoort. Zijn teamgenoten schreeuwen het uit van vreugde. De goal is tevens hun ticket naar Madrid, waar ze volgend jaar mee mogen doen aan het EK voetbal voor studenten.

 

Het voetbalsucces helpt Team Amsterdam aan een vijfde plaats in de eindranking van het GNSK, ver achter eindwinnaar Nijmegen. Voor dit jaar was dat ‘best oké’, vonden ze bij SSA. Volgend jaar gelden er andere eisen. Dan vindt het GNSK namelijk plaats in Amsterdam zelf.