Hoe kom je als student de koude maanden door?

21 september 2022
Beeld:

Lev Radin/Shutterstock

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
21 september 2022

Autumn is coming en naar de energietoeslag kunnen studenten voorlopig fluiten. Hoe kom je deze winter een beetje warmpjes door in je studentenhuis én ben je lief voor je portemonnee? Tien tips.

Ga tochtvlagen te lijf met waxinelichtjes en opgerolde handdoeken

1. Draag laagjes

Het is volgens deze oud-kraker op Twitter dé tip om enigszins warm te blijven. Begin met een laag thermokleding, en trek daarover steeds meer kledingstukken aan. De lucht die tussen de kleren ontstaat zorgt namelijk voor extra isolatie. En bovendien kun je je lichaamstemperatuur regelen door gemakkelijk iets aan of uit te trekken. Zorg dat de laatste, buitenste laag in elk geval wind- en waterdicht is, dus een goede winterjas is geen overbodige luxe.

2. Ga tocht tegen

Studentenhuizen zijn niet altijd even goed geïsoleerd en hebben vaak nog enkel glas. Het gevolg? Een lekkere koude tochtvlaag, net als jij voor je tentamens zit te blokken. De tocht verhelpen kan je volgens de Gamma jaarlijks wel tot 60 euro schelen op je energierekening, dus aan de slag. Tochtstrips voor onder je deur koop je voor minder dan een tientje, maar een opgerolde handdoek kan ook helpen. Weet je niet zeker waar de tocht vandaan komt? Steek een kaarsje aan en hou deze dichtbij ramen en deuren. Als de kaars flakkert, heb je bingo. 

 

3. Investeer in goede gordijnen

Op naar de kringloop, om daar een set fluwelen gordijnen te scoren. Fluweel is namelijk een dikke stof, dus houden gordijnen van deze stof de warmte goed vast. Is het een zonnige herfst- of winterdag? Open dan sowieso je gordijnen, want de warmte uit zonlicht is gratis. En als je dan toch bij de kringloop bent, kijk dan direct rond voor een mooi vloerkleed. Het zorgt niet alleen voor warme voeten, maar een groot vloerkleed kan ook echt isoleren, helemaal als er onder je vloer een kruipruimte zit.

Studeer, Netflix, lees een boek of eet je lunch op in bed

4. Houd je voeten en hoofd warm

Je handen, voeten en het puntje van je neus koelen het allereerst af. Je hebt je moeder vast wel eens horen zeggen dat als je deze lichaamsdelen warm houdt, de rest van je lijf ook warm blijft. 

 

Dus, doe een muts op, en laat je oma een stel geitenwollen sokken breien, want ook wol is goed isolatiemateriaal. Of doe een paar skisokken aan, die tot de knie reiken en kruip daarmee onder de wol.

 

5. Doe alles, maar dan ook alles in bed

Studeren, boek lezen, bellen of zelfs eten? Doe alles in bed, adviseert de oud-kraker op Twitter. En ook hier geldt: laagjes, laagjes, laagjes. Leg boven op je dekbed in elk geval een wollen deken of eentje van fleece, die houden de warmte goed vast. Het voordeel van fleece is dat het licht is: je wilt je ook nog enigszins gemakkelijk kunnen bewegen onder al deze laagjes.

 

6. Bespaar gas door een hooimadam te gebruiken

Je kunt ook besparen bij het koken. Maak een eenpansgerecht, bijvoorbeeld. Of hou je deksel op de pan bij het koken. Gebruik de oven, als je er eentje hebt: die geeft warmte af en kan je huis net een paar graden warmer maken. Een goede investering is een hooimadam, oftewel, een ouderwetse slowcooker. 

Laad je oordopjes, telefoon en laptop op school op

Het is een warmtezak die gevuld is met bijvoorbeeld kranten (en vroeger hooi), waarin je eten lang kan nagaren. Breng je pasta aan de kook, draai het gas uit en laat daarna de pasta gaar worden in je hooimadam. Ook erg handig om een mals stoofvleesgerecht in te maken, of een lekkere curry. Via Marktplaats voor een paar tientjes te koop.

 

7. Ga je huis uit

Goed, het is niet de meest eerlijke tip om op iemand anders z’n zak te teren, maar soms breekt nood wet. Laad je telefoon/laptop/oordopjes op school op en eet net wat vaker bij je ouders. Of vorm eetgroepjes en eet om de beurt bij je klasgenoot of vriendin thuis. Eten moet je toch en je kent het gezegde: hoe meer zielen, hoe meer lichaamswarmte. En o ja, het is nog gezellig ook.

 

8. Krijg je apparatuur op orde

In huizen met een ouderwetse boiler kan het water uit de kraan soms gloeiendheet zijn. Lekker op koude dagen, maar niet goed voor je portemonnee. Je kunt de temperatuur handmatig instellen. Voor elke zes graden waarmee je de temperatuur verlaagd, kun je tot 5 procent energie besparen. Een paar graden kouder is vaak nog steeds meer dan warm genoeg. 

 

Nog een tip: koop een waterbesparende douchekop voor een paar tientjes. Die verbruikt tot 40 procent minder warm water dan een gewone douchekop. Tot slot: plaats aluminiumfolie, of radiatorfolie dat wat steviger is, achter je verwarming. Zo trekt de warmte niet in de muur maar wordt deze via reflectie terug de woning ingestraald. In een oudere woning houd je hiermee zo’n 50 euro per jaar over.

 

9. Maak een bloempotkachel

Ga op de ouderwetse toer en gebruik kaarsen om het warm te krijgen. Waxinelichtjes zetten niet veel zoden aan de dijk, maar een bloempotkachel wel. Je kunt ‘m kopen of zelf maken via YouTube.

Ga aan de slag met bloempotten en maak je eigen straalkachel

Het idee is dat de gebakken klei van de bloempotten gemakkelijk warmte vasthoudt en dus eigenlijk werkt als een straalkacheltje. Natuurlijk wel oppassen met het vuur en de theelichtjes zelf: die zijn bij gebruik in grote hoeveelheden niet altijd even gezond.

 

10. Stop de sluipweggetjes voor stroom

Internetmodems, televisies, opladers voor je telefoon of laptop, je koelkast: al deze apparaten kosten continu stroom. Natuurlijk is het niet slim om je koelkast uit het stopcontact te trekken, maar voor veel andere apparaten is het helemaal niet noodzakelijk dat ze altijd in het stopcontact blijven zitten. Een gameconsole kost je al gauw veertig euro per jaar en een koffiezetapparaat zo’n twintig euro. Dus voor je de deur achter je dichttrekt of je gaat slapen: geen gek idee om even de stopcontacten bij langs te lopen.