Nieuwtje: ‘basisbeurs komend studiejaar anderhalf keer zo hoog’

16 september 2022
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
16 september 2022

Het plan was 274 euro in de maand, nu wordt het een basisbeurs van meer dan 400 euro. Studenten die op kamers wonen, krijgen komend studiejaar 165 euro extra per maand op de rekening gestort. Dat zou de regering vanwege de hoge inflatie hebben besloten, meldt de NOS. 

Voor uitwonende studenten wordt het bedrag van de basisbeurs dus ongeveer anderhalf keer hoger dan eerder bepaald. Het plan kost een half miljard euro, volgens NOS. Het gaat om een tijdelijke maatregel: de hogere beurs geldt voorlopig alleen voor studiejaar 2023/24. 

 

Voor studenten die nog bij hun ouders wonen, verandert er verder niets: hun studiebeurs blijft steken op 109 euro in de maand. Het kabinet zou een hogere beurs voor thuiswonende studenten niet nodig vinden, omdat hun ouders al genoeg worden gesteund met andere maatregelen. 

 

In aanloop naar Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt steeds meer duidelijk over dit soort koopkrachtmaatregelen. Die zijn nodig om zo min mogelijk mensen te laten verarmen, nu de energierekening is ontploft en het dagelijks leven meer dan tien procent duurder is. Zo gaat het minimumloon vanaf januari ook tien procent omhoog en krijg je ongeveer 35 euro extra zorgtoeslag per maand. 

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je de komende tijd snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.