Julia juicht – en snapt niets van de Belastingdienst

29 juni 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
29 juni 2022

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (21) voor het derde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar kamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week ontvangt ze een blauwe brief waar ze niets van begrijpt.

Een blauwe en oranje kolom. In beide staat een ander bedrag. Waar ze voor staan, ik zou het echt niet weten. Het enige waar ik zeker van ben, is dat ik moet betalen. Want dat is haast het enige woord in de brief dat ik ken. Ja, mensen: vandaag lag er weer een blauwe envelop in de brievenbus.

 

Volgens mijn vader had ik de aangifte omzetbelasting niet gedaan. En omdat ik die niet had gedaan, had ik deze ook niet betaald. De boete? Honderd euro. Verder stond er in de brief niet zo veel nuttigs. Want de Belastingdienst praat alleen maar in vakjargon en die taal ken ik niet. Invorderingsrente? Dagtekening? Ambtshalve vermindering? De inspecteur had me beter een begrippenlijst kunnen toesturen.

‘De eis is wel dat wat je invoert honderd procent correct is, anders zwaait er wat’

Maar goed, terug naar die aangifte omzetbelasting: ik snapte er niets van. De Belastingdienst heeft me namelijk nooit een brief gestuurd met uitleg. Welk hokje moet ik nou wel en niet aanklikken en wat moet ik dan precies invoeren? Tja: je zoekt het maar uit. De eis is wel dat wat je invoert honderd procent correct is, anders zwaait er wat. Het zweet stond me letterlijk op mijn voorhoofd toen ik naar mijn digitale aangifte staarde. Heb ik het allemaal wel goed gedaan? Wat nu als het fout is? Komt er dan een deurwaarder langs, waardoor ik voortaan op straat slaap?!

 

Blijkbaar heb ik uit alle stress per ongeluk de aangifte niet verzonden. Tot mijn grote opluchting kwam er geen deurwaarder aan te pas, alleen de boete. Maar boos werd ik wel. Waarom is dat stomme belastingsysteem niet veel makkelijker? Dit moet toch voor iedereen, ongeacht IQ, toegankelijk zijn?  Waarom moet ik een cursus moeilijk taalgebruik volgen om te begrijpen hoe ik een aangifte moet invullen en te ontdekken wat er in een brief van de Belastingdienst staat?

 

Onderaan mijn boetebrief staat gelukkig dat ik een bezwaar in mag dienen tegen mijn torenhoge boete. Pfoeh, gelukkig. Dat moet binnen zes weken gebeuren en kan digitaal of schriftelijk. Eh, ja, en hoe doe ik dat dan?

 

Een grote ellende. Nou ja, in ieder geval zo snel mogelijk die boete betalen. Al weet ik eigenlijk niet hoe, want het betalingskenmerk staat niet op de brief.

 

Ik schat de kans dat de Belastingdienst deze column leest laag in, maar als studenten onder elkaar kunnen we aangiftes doen en het ontcijferen van brieven van de Belastingdienst wel wat makkelijker maken. HvA, koppel de studenten van accountancy aan studenten die een eigen bedrijf hebben opgericht. Dan leren de jonge accountants advies geven (je eerste baan als Belastingadviseur!) en besparen ze jonge ondernemers een hoop stress.