Lekkage Leeuwenburg zette onderste verdiepingen blank van het water

13 juni 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
13 juni 2022

De onderste drie verdiepingen van de Leeuwenburg waren maandag dicht door een flinke lekkage: vrijwel alle gangen en lokalen stonden er onder water. De boosdoener zou een gesprongen waterleiding in de koelinstallatie zijn. 

Update dinsdag 14 juni 10:30: de benedenverdieping van de Leeuwenburg is inmiddels droog en studenten zijn er weer aan de slag. 

 

Wat de lekkage in de Leeuwenburg precies deed ontstaan, was maandagochtend nog onduidelijk, zo liet een medewerker van Facility Services weten. Eerst maar eens alle lokalen en gangen watervrij maken: het water werd ’s ochtends vroeg meteen afgesloten, zodat medewerkers van het schoonmaakbedrijf konden beginnen met het droog krijgen van de vloer.

 

Door middel van schoonmaakmachines, vloertrekkers en een pompsysteem loodsen schoonmakers die dag urenlang het water naar buiten, waar het via dikke slangen de afvoerputjes in stroomt. In de werkruimte van CleanMobility proberen drie studenten, die met hun sneakers in het water staan, wat van hun spullen in veiligheid te brengen. ‘We zijn allang blij dat we onze accu vorige week op de tafel hebben gezet. Meestal staat die op de grond, namelijk.’ Verderop, op de gang, snelt iemand met zijn rolstoel door de plassen.

 

De lekkage zou zijn ontstaan door een gesprongen waterleiding van de koelinstallatie in de koeltoren, die de temperatuur in het pand regelt. Die temperatuur kan door de gesprongen leiding deze week wat oplopen in het pand. Dat meldde de HvA op maandag, met het advies aan medewerkers om zoveel mogelijk thuis te werken als dat mogelijk is, omdat minder mensen in het pand minder belastend zou zijn voor het klimaatsysteem. Een dag later bleek het met de leiding weer in orde en werd het thuiswerkadvies weer ingetrokken. 

 

Niet de eerste keer

Alle herstelwerkzaamheden zullen vermoedelijk wel de hele week in beslag nemen, meldt de Faculteit Techniek in een update op maandagmiddag. Het zal in ieder geval een dag duren voordat alle gangen en lokalen watervrij en weer toegankelijk zijn, bevestigt een man van het schoonmaakbedrijf. Verderop in de week zal de HvA de balans kunnen opmaken van wat de schade precies is.

 

Het is overigens niet de eerste keer dat er sprake is van lekkage in de Leeuwenburg. Vier jaar geleden stonden de onderste verdiepingen ook onder water. Toen ging het om een kapotte kraan.

 

Dit bericht is op maandag 13 juni om 17.32, dinsdag 14 juni om 10.30 en woensdag 15 juni om 11.15 aangevuld. 

Beeld: HvanA | Voorlopig zijn de onderste verdiepingen onbereikbaar
Beeld: HvanA | Ook in de lokalen staat alles onder water
Beeld: Medewerkers van het schoonmaakbedrijf hebben hun laarzen aangedaan | HvanA
Beeld: HvanA | Via dikke slangen stroomt het water naar buiten