Dit zijn de genomineerden voor de Docent van het Jaar-verkiezing 2022

7 juni 2022
Beeld:

Daniël Rommens | Youssef El Bouhassani werd in 2018 benoemd tot docent van het jaar aan de HvA

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
7 juni 2022

Welke docent is enorm deskundig, of kan megagoed motiveren? Komende donderdag wordt eindelijk weer live de Docent van het Jaar 2022 gekozen. Zit jouw favoriete docent ook tussen de genomineerden?

Fabian Broers
Van de Faculteit Bewegen, Sport en Voeding is Fabian Broers volgens de studenten de beste docent. Humor is met name zijn belangrijkste eigenschap, vinden de studenten, net als zijn betrokkenheid en inspirerende lessen.

 

Hij werd in 2016 ook al uitroepen tot de beste Docent van de Faculteit en werd toen derde in het algemene klassement. 

Beeld: Fabian Broers | Fabian Broers

Hij zei destijds dat hij ‘meestal meer bezig is met het overbrengen van de stof dan de stof zelf’. Zijn lessen zijn daarom heel actief, wat ook past bij de opleiding ALO. ‘Ik vind het belangrijk dat studenten zelf nadenken en niet elke theorie zomaar klakkeloos overnemen.’

 

Het actieve in de lessen is ook nu nog terug te zien in zijn colleges. Al voor corona maakte Broers kennisclips, waarin hij studenten theorie aanbood voor een praktijkles. ‘Dit stelt ons in staat om gelijk de diepte in te gaan, omdat ze de stof dan al hebben doorgenomen’, aldus Broers in een interview. ‘En, ook een groot voordeel, het kan (nog eens) worden bekeken op het moment dat een student het nodig heeft voor een tentamen of een assessment.’

 

Hij verwachtte in 2016 dat hij niet de grote winnaar zou worden tijdens de uitreiking, en kreeg daar gelijk in: met zijn 26 jaar oud kwam hij volgens zichzelf ‘pas net kijken’. Wellicht heeft hij donderdag, zes jaar later, meer geluk.

Beeld: FLOOR | Tim Langstraat

Tim Langstraat
Bij de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie is docent Tim Langstraat de winnaar van dit jaar. Waarom denkt hij zelf dat hij verkozen is? ‘Ik ben altijd bereikbaar voor studenten’, zegt hij in dit filmpje, ‘en ik probeer altijd met ze mee te denken.’

 

Dat vinden de studenten zelf ook. ‘Altijd bereikbaar om te helpen, ook na 23.30 uur’, aldus een student. ‘Heel energiek en inspirerend.’ En volgens een andere student kun je ‘ook nog eens leuk met hem praten’.

 

Langstraat is analytisch, creatief en vindt het leuk om te leren, stelt hij op LinkedIn. Nog wat weetjes: Langstraat is dol op statistiek en blauwe kaas, en naast zijn werk houdt hij ervan om lekker te kokkerellen en te tuinieren.

Beeld: FlOOR | Violet Laurent

Violet Laurent
Duidelijk, legt goed en helder uit en boeiend: dat is wat studenten zeggen over docent Verpleegkunde Violet Laurent. Zij is de winnaar bij de Faculteit Gezondheid. Waarom denkt ze zelf dat ze gewonnen heeft? Met name omdat ze de lessen altijd goed heeft voorbereid, zegt ze in dit filmpje. ‘Ik kan de meeste vragen van studenten beantwoorden.’

 

Maar je moet als student wel bij de les blijven, zegt ze, want ze gaat vrij snel door de stof heen. Die stof blijft hoe dan ook wel makkelijk te volgen, want, zo zegt Laurent zelf: ‘Ik houd erg van duidelijkheid en structuur in mijn les.’ Dat vinden de studenten ook. ‘Als zij het uitlegt, begrijp ik het meestal meteen. Bij andere docenten is dit niet zo.’ En: ‘de saaie onderwerpen uit het boek tovert zij om tot iets leuks.’ 

 

Dingen die je niet wist over Laurent: ze is dol op het strand en de zee waar ze dan ook, handig genoeg, vlakbij woont. Je kunt haar ’s nachts wakker maken voor chocola, en dan het liefst voor Tony Chocolonely, vooral de groene repen. 

Beeld: FLOOR | Nehemia Aipassa

Nehemia Aipassa
Bij de Faculteit Maatschappij en Recht won docent Nehemia Aipassa van Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) de verkiezingen.

 

Waarom nou juist hij de beste docent is? Omdat Aipassa studenten altijd motiveert om niet voor een 5,5 te gaan, maar voor een tien, zo zegt hij zelf in dit filmpje. Of zoals de studenten zelf zeggen: ‘Rechtvaardige man die het beste wilt voor zijn studenten.’ De studenten roemen zijn betrokkenheid en meelevendheid. ‘Kan met al mijn problemen bij hem terecht,’ schrijft een student. 

 

Grappig feitje over Aipassa is dat hij twee keer cum laude is afgestudeerd aan de universiteit, maar tot vorig jaar geen zwemdiploma had. Op zijn veertigste wist hij alsnog zwemdiploma A te halen, schrijft hij op LinkedIn.

 

Buiten zijn werk om houdt hij van reizen, sporten, lekker eten en leuke dingen doen met zijn dochter en drie nichtjes.

Beeld: FlOOR | Alfons Koster

Alfons Koster
Docent Forensisch Onderzoek Alfons Koster is de winnaar op de Faculteit Techniek. Hij werkt nog niet heel lang bij de HvA: in mei pas een jaar. Groot was bij hem dan ook de verrassing dat hij dit jaar al is genomineerd voor Docent van het Jaar. ‘Hoe bijzonder is dat allemaal’, aldus Koster op zijn LinkedIn-pagina. ‘Ik voel me zeer vereerd.’

 

Honderd procent verdiend, aldus de studenten. Of, zoals een collega schrijft op LinkedIn: ‘Je zorgt altijd voor een glimlach bij studenten en collega’s.’ Waarom Koster zelf denkt dat hij tot winnaar is uitgeroepen? Omdat hij enthousiast is en gepassioneerd, denkt hij, en dat draagt hij graag over op zijn studenten.

 

Koster is altijd vrolijk, zeggen de studenten zelf. ‘Altijd blij en hij vertelt de mafste verhalen’, schrijft iemand. Maar ook zijn behulpzaamheid wordt meerdere keren genoemd. ‘Hij staat voor iedereen klaar en wil je altijd helpen.’

 

Zijn roots liggen in Indonesië, en daar gaat hij dan ook graag op vakantie. Hij houdt van lekker (Indonesisch) eten, tuinieren en gezellig uitgaan met vrienden. Maar, verrassend genoeg, kun je hem wakker maken voor een lekkere Nederlandse patat speciaal met curry.

Beeld: FlOOR | Frouwke Smit

Frouwke Smit
And last but not least: bij de Faculteit Onderwijs en Opvoeding werd docent Biologie Frouwke Smit verkozen tot winnaar. Ze heeft een goede band met haar studenten en ging door een lastige periode, waarvan haar studenten wisten.

 

‘Eigenlijk denk ik dat zij hebben bedacht: hoe kunnen we Frouwke nu opvrolijken?’, aldus Smit in deze video. ‘Dat ze daarom op mij gestemd hebben. Dat vind ik echt hartverwarmend.’

 

Maar dat is te kort door de bocht: de studenten zijn lovend over haar onderwijskwaliteiten. ‘Ik ben graag bij de lessen aanwezig omdat ze zo goed zijn voorbereid’, vindt er iemand. Vakbekwaam is ook een woord dat vaak terugkomt. Daarnaast wordt ook haar empathie, positieve en lieve uitstraling door de studenten geroemd. 

 

Buiten het lesgeven om gaat deze bioloog graag de natuur in. Al is ze, verrassend genoeg, ook gek op gamen op haar Playstation. Haar grootste blunder? Vorig jaar gaf ze het vak microbiologie, en studenten vroeger haar daar naar corona, dat toen net opkwam. ‘Dat komt allemaal wel goed’, had ze gezegd – maar bleek het daarmee niet helemaal aan het rechte eind te hebben.

 

Op donderdag 9 juni wordt de Docent van het Jaar 2022 bekendgemaakt in FlOOR vanaf 16.45 tot ongeveer 18.00, met daarna een afterparty. Meld je hier aan.