Beeldig: Ga je mee roken?

30 mei 2022
Beeld:

Eva Strating

Geplaatst door
Eva Strating
Op
30 mei 2022

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Deze week in foto’s, datgene wat je als kind beloofde nooit te gaan doen: roken.

Opvallend is het grote bord met daarop rookvrij dat je tegemoet loopt bij de ingang van veel HvA-locaties. Want kijk iets verder, en zie de student die tien meter verderop alsnog een peukie opsteekt. Zou het wel zin hebben, zo’n rookverbod? Werkt het wel om het beeld van rokende studenten bij de ingang te doen verdwijnen?

De peuk, de pafbuis, saffie oftewel sigaret, is al zo oud als de weg naar Rome. Toch is het genotsmiddel door de jaren heen flink in prijs gestegen. Vroeger kostte het rokertje een paar cent per stuk en stonden op feestjes de sigaretten gewoon op tafel. Inmiddels is dat wel anders. Roken blijkt ongezond en is duur, een pakje sigaretten kost tegenwoordig al snel 8 euro. Maar de kletsende meiden buiten lijkt dat even niet te deren: ze steken er nog een op en vervolgen hun gesprek. 

 

 

Naast de kettingrokers die verslaafd zijn aan nicotine kom je op de HvA ook de gezelligheidsroker tegen, die meestal alleen op feestjes of in het weekend roken. ‘Het is inderdaad gewoon voor de gezelligheid’, zegt een meisje dat bij Fest een biertje drinkt. ‘Bovendien heb ik dan ook een goede reden om even naar buiten te gaan tijdens het uitgaan.’ Op de vraag of ze niet bang is om verslaafd te raken, antwoordt ze: ‘Nee hoor, ik doe dit al jaren zo.’

 

Door het gebrek aan asbakken op de campus zie je overal op de grond peuken liggen. Twee jaar geleden zijn de asbakken verwijderd. Nu liggen de peuken uitgetrapt in het gras, gedumpt in een putje of nog half brandend op het trottoir. Ach, het heeft enigszins iets treurigs, dit overblijfsel van wat daarvoor nog ‘een lekker peukie’ was.