De HvA is volgend jaar (waarschijnlijk) miljoenen extra kwijt aan energie

14 april 2022
Beeld:

Unsplash / Moja Msanii

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
14 april 2022

De HvA begroot voor 2023 tussen de 1 en 2,5 miljoen euro extra voor energiekosten. Door de airco en de verwarming minder hard aan te zetten de komende maanden hoopt de hogeschool nog wat geld te kunnen besparen. 

Dat er straks waarschijnlijk miljoenen euro’s extra moet worden betaald voor de energierekening is ongekend, aldus een woordvoerder van de HvA: de energiebegroting stijgt in 2023 met circa 25 tot 50 procent. ‘In de afgelopen tien jaar is nog niet eerder een dergelijke stijging voorgekomen.’

 

In 2022 betaalt de HvA nog lagere tarieven, omdat de hogeschool dan nog een vast contract heeft met de energieleverancier. Omdat dit contract in 2023 verandert, verwacht de HvA dat de kosten dan flink zullen oplopen. Tegelijkertijd nuanceert de woordvoerder het hoge bedrag, want op de totale begroting voor 2023 vallen de kosten mee. 

 

Oorlog in Oekraïne  

De hogeschool is niet de enige die kampt met de stijgende energieprijzen. De energiemarkt staat al enkele maanden flink op z’n kop, door onder meer de oorlog in Oekraïne. Het is onzeker of er in de toekomst nog voldoende aardgas uit Rusland blijft komen, dus zijn energieleveranciers voorzichtig in het vastleggen van jarenlange contracten met een vaste prijs. 

 

Dat merken ook burgers, bedrijven en organisaties. De overheid heeft beloofd een deel te compenseren en stelt daarvoor 600 miljoen euro beschikbaar. Heeft de hogeschool ook recht op deze korting? Dat weet de woordvoerder niet zeker: de regeling richt zich vooralsnog met name op mkb-bedrijven.

 

Intussen probeert de HvA de kosten enigszins te drukken door de verwarming een graad lager te zetten. Ook gaat de airco komende zomer minder hard aan, zegt de woordvoerder. ‘De verwachte besparing voor zowel energie als gas ligt tussen de 100.000 en 200.000 euro voor 2023.’ Daarmee wordt tussen de 180.000 en 360.000 kilo CO2 bespaard: hetzelfde energieverbruik van ongeveer tachtig huishoudens.