Kabinet voert basisbeurs opnieuw in, maar bedrag is lager dan voorheen

24 maart 2022
Beeld:

Husky (bewerking: HvanA)

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
24 maart 2022

Met ingang van het studiejaar 2023/24 heb je als student weer recht op een beurs van DUO. Het kabinet wil dat je 91 euro krijgt als je nog bij je ouders woont, en 255 euro als je op kamers woont. Dat vertelden Haagse bronnen aan het Algemeen Dagblad.

Verder komt er voor studenten van ouders met een laag inkomensniveau weer een aanvullende beurs. Volgens de bronnen moet die wat betreft het kabinet uitkomen op maximaal 419 euro per maand. Let wel: de bedragen waar het AD over schrijft zijn nog niet officieel. De Tweede Kamer moet er bovendien ook eerst nog over debatteren.

 

Studenten die aankomend jaar beginnen hebben nog geen recht op de beurs, maar krijgen die wel vanaf hun tweede studiejaar. Het is volgens de bronnen dus niet zo dat als je vanaf 2022 begint met je studie, je jaren aan studiebeurs gaat mislopen. Daarmee wil het kabinet natuurlijk ook voorkomen dat jongeren er massaal voor kiezen om aankomend jaar nog niet te beginnen aan een studie. 

Bedragen studiebeurs lager dan oude stufi tot 2015

Compensatie leenstelsel

Ook zou het kabinet uit zijn over de hoogte van het bedrag waarmee ze studenten van de ‘pechgeneratie’ wil compenseren. Heb je gestudeerd tijdens het leenstelsel, dan moet je ruim 350 euro per studiejaar terugkrijgen. Studenten worden voor maximaal vier studiejaren gecompenseerd en moeten dan wel hun diploma hebben behaald, anders hebben ze minder recht op compensatie. 

 

Komende maand gaat de Tweede Kamer verder debatteren over deze uitgelekte plannen. Mochten de genoemde bedragen zo blijven, dan valt de studiebeurs in ieder geval lager uit dan de beurs die in 2015 werd afgeschaft. Toen kregen uitwonende studenten namelijk nog 286 euro en thuiswoners 102 euro.