Goede gesprekken over Riekerhaven, maar nog geen vertrouwen

23 maart 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
23 maart 2022

Het is nu een maand sinds meer dan honderd bewoners van Startblok Riekerhaven in huurstaking gingen. Nadat stormen het dak eraf bliezen zijn er ‘goede gesprekken’ met wooncorporatie Lieven de Key, maar nog geen vertrouwen én nog geen nieuw dak.

Een ravage was het op Startblok Riekerhaven. Medio februari rukte storm Eunice met geweld het dak van de containerwoningen, wat voor flinke lekkage zorgde. Voor een groep boze bewoners die sindsdien in huurstaking is, was het echter niet zozeer de schuld van de wind. Het probleem lag bij wooncorporatie Lieven De Key. Die zou al jaren de kop in het zand steken voor de onderhoudsproblemen op het complex waarin studenten, starters en statushouders sinds 2016 bij elkaar wonen.

 

Rieker Rent Strike heet deze actiegroep, die inmiddels 124 bewoners rijk is. Zij boeken succes, gezien de wooncorporatie tot een flinke opknapbeurt van het complex is overgegaan. Alle daken zijn inmiddels waterdicht, verschillende reparaties uitgevoerd en woningen worden zelfs in de verf gezet. Over de eisen van de actiegroep, zoals betere communicatie en de garantie dat er voortaan goed en snel onderhoud wordt geleverd, zijn inmiddels ‘twee constructieve gesprekken’ gevoerd, volgens een woordvoerder van Lieven De Key. 

Nina Boelsums, bewoner en een van de initiatiefnemers van de staking, is er blij mee. ‘Je ziet dat we nu dingen voor elkaar krijgen die eerder nooit mogelijk waren, en dat De Key eindelijk bereid is om wat met onze eisen te doen. Zo hebben ze toegezegd dat er een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van het woonblok komt, en dat bijvoorbeeld onze vernielde inboedel wordt vergoed. Wat dat betreft werkt de staking echt.’

 

Andere prioriteiten 

Maar dat betekent nog niet dat bewoners ervan overtuigd zijn dat het tij nu is gekeerd. Fijn wonen is het nog allerminst, vertelt oud-HvA’er Sebas, die momenteel elke ochtend om zeven uur zijn bed uitrolt. ‘Ik word wakker met veel herrie, in de lucht van shag en schuursel. Bouwvakkers halen nu roest aan de buitenkant van mijn slaapkamer weg, wat ’s ochtends voor veel lawaai zorgt.’ Maar wat Sebas vooral vervelend vindt is dat De Key andere prioriteiten dan de bewoners lijkt te stellen.

‘We hebben niet om een lik verf gevraagd, we willen normaal kunnen leven’

‘Kijk, er wordt van alles gedaan. Ze zetten plantenbakken neer en zelfs de muren worden in de verf gezet. Maar waarom hebben we nog steeds geen stormbestendig dak boven ons hoofd?’

 

Tegen noodweer zijn de daken volgens Lieven de Key inderdaad nog niet bestand. HvanA is in het bezit van een mail aan de bewoners, waarin staat dat als code rood de kop opsteekt, ‘bewoners van de bovenste verdiepingen van blok 3, 5 en 6 naar een hotel moeten gaan of bij familie en vrienden moeten blijven. Dit geldt tot het groot onderhoud aan het dak klaar is.’ Maar wanneer zijn die daken dan wel stormbestendig? ‘Dat kunnen we nu nog niet zeggen’, laat een woordvoerder weten.

 

Persoonlijk vindt Sebas dat geen voldoende oplossing. ‘Want deze huurstaking zijn we begonnen om een veilige leefomgeving te creëren.’ Hij wijst naar een buitendeur die gerepareerd moest worden. ‘Dat is gebeurd, maar ik hoef nog steeds alleen maar wat te pielen aan het slot en ik kan zo naar binnen.’ Wel gerepareerd, maar nog niet bepaald veilig dus. 

‘Deze reparaties hebben iets cosmetisch’, vindt medebewoner Bambi de Vries. ‘We hebben niet om een lik verf gevraagd, we willen het vertrouwen dat we hier voortaan normaal kunnen leven.’

 

Melding van de gemeente

Vorige week kreeg dat fragiele vertrouwen van de bewoners in de corporatie een beuk. Volgens Nina en Bambi kregen stakers die van een bijstandsuitkering van de gemeente leven telefonisch te horen dat ze daarop zouden worden gekort als ze bleven weigeren de huur te betalen. 

Beeld: Daniël Rommens | Het voorlopige dak

‘De gemeente lijkt zich op te stellen als stakingsbreker’, stelt Nina. Een woordvoerder van de Gemeente Amsterdam meldt echter dat daar geen sprake van is. Dat er vanuit het Buurtteam Amsterdam contact is gelegd met de bewoners, klopt wel. Dat ging namelijk over ‘de mogelijke gevolgen van het niet betalen van de huur’.

 

‘Wat daar precies is gezegd, kan ik niet bevestigen’, vertelt de woordvoerder. Het zou niet gegaan zijn om een dreigement, maar om gesprekken die de buurtteams standaard voeren bij het niet betalen van bijvoorbeeld huur en energierekeningen door mensen met een bijstandsuitkering. ‘Wat betreft de gemeente is van korting op uitkeringen echt geen sprake.’

 

Voorlopig blijft de staking doorgaan. ‘Pas wanneer we er vertrouwen in hebben dat Lieven De Key permanent betrokken blijft, stoppen we’, aldus Bambi. Nina: ‘Onze groep stakers is een hecht collectief. We blijven doorgaan tot onze eisen zijn ingewilligd. Samen kunnen we druk blijven uitoefenen om het hier eindelijk leefbaar te krijgen.’