UvA’ers onderzochten ongelijke kansen examencommissie HvA

17 maart 2022
Beeld:

Pixabay

Geplaatst door
Redactie Folia
Op
17 maart 2022

Twee studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een onderzoek gedaan naar een mogelijk geval van ongelijke behandeling in een examencommissie van de HvA. Daarvan hebben ze een documentaire gemaakt voor Asva Studentenvakbond.

Studente Laila (vrouw met niet-westerse migratieachtergrond) kreeg van een examencommissie van de HvA geen derde herkansing. Sebas (man zonder migratieachtergrond), één van haar studiegenoten, zat in soortgelijke omstandigheden. Maar hij kreeg wel een derde kans. Waarom de een wel, maar de ander niet? Hierover hebben UvA-studenten Halil Celik (28) en Robin Schatens (24) een documentaire gemaakt in opdracht van studentenvakbond Asva.

Beeld: Eigen beeld | Robin Schatens

Documentairemaker Robin Schatens: ‘Vanuit mijn werk als hoofd van het rechtsbureau van Asva zie ik dat veel studenten in de problemen komen met examencommissies. Deze blijken heel goed te zijn in het inhoudelijk beoordelen van vakken. Maar het gaat mis bij persoonlijke zaken.’

 

In het geval van Laila en Sebas ging het ook over een persoonlijke zaak. ‘Hier kunnen vooroordelen een rol spelen, omdat de examencommissie dan beoordeelt of een student een extra kans verdient', zegt Robin. Zo kwam uit het onderzoek dat de docenten van Sebas hem hebben geholpen met het indienen van de aanvraag, terwijl Laila's netwerk binnen het docententeam veel kleiner was. Zij heeft alles zelf moeten doen. Volgens de documentairemakers kan dit een reden zijn dat Laila’s aanvraag is afgewezen.

Beeld: Eigen beeld | Halil Celik

Te streng
Elke opleiding heeft in principe een examencommissie. ‘De regels verschillen per commissie, zijn vaak vaag en worden vaak amper uitgelegd’, zegt Halil. De documentairemakers hebben ook een studentenlid van het College van Beroep voor de Examens (Cobex) gesproken. Het lid bevestigde dat er per opleiding anders omgegaan wordt met persoonlijke omstandigheden van studenten. Examencommissies zijn regelmatig te streng, maar het Cobex mag dat volgens hem wettelijk niet altijd corrigeren.

 

Dat Laila geen extra herkansing heeft kunnen doen, zorgde ervoor dat ze niet kon beginnen aan haar vervolgopleiding. Door de vertraging moest ze extra collegegeld betalen.

 

De betreffende examencommissie is over het onderzoek ingelicht. Ook hebben de documentairemakers het eindproduct voorgelegd aan de commissie. Deze heeft ook de kans gekregen te reageren op de documentaire.

Deze documentaire maakt onderdeel uit van de Asva-serie s*perkut. Hierin worden zaken onderzocht die vervelend zijn voor studenten. Deze worden gepresenteerd in de vorm van een podcast of documentaire.

 

Dit artikel, geschreven door Thirza Lont verscheen eerder op Folia.nl.