Wiet alleen voor eigen volk of alle drugs legaal? Dit zeggen de partijen

15 maart 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
15 maart 2022

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Hoe kijken de Amsterdamse partijen naar het gebruik en de verkoop van drugs in de stad?

Vind jij drugs een probleem of juist een uitkomst? Partijen die de komende vier jaar in de gemeenteraad willen (blijven), hebben allemaal verschillende plannen: van helemaal legaliseren tot een drugsvrij Amsterdam. Wij zetten hun ideeën op een rij.

 

Doei drugstoeristen

Het is de meeste partijen een doorn in het oog dat er een hoop toeristen naar Amsterdam komen voor de drugs – en de Wallen natuurlijk. Daarom wil de VVD bijvoorbeeld dat alleen Nederlanders in Amsterdam wiet kunnen kopen. Het CDA gaat een stap verder. Er mogen geen coffeeshops meer bij en alleen inwonenden van Amsterdam mogen de coffeeshop binnen. Daarnaast wil de partij campagnes tegen gebruik van drugs, met name cocaïne.

 

Forum voor Democratie stelt voor om de toeristenbelasting drie keer zo hoog te maken in de hoop dat drugstoeristen dan wegblijven. Denk wil dat de gemeente oplet dat antidrugsbeleid in het centrum er niet voor gaat zorgen dat drugsgebruikers zich verplaatsen naar de omliggende stadsdelen. Volgens de partij is daarom een zerotolerancebeleid nodig.

 

ChristenUnie wil helemaal van de drugs af in Amsterdam: ze willen via preventie en ontmoediging dat drugsgebruik helemaal ‘uit het straatbeeld van Amsterdam verdwijnt’. Zo moet er een blowverbod komen op de openbare weg en moeten drugs verboden worden op evenementen. De SP zegt drugs(criminaliteit) wel als een probleem te zien, maar komt niet echt met ideeën voor de aanpak ervan. Er moet meer geld naar de politie, zeggen ze dan wel weer.

Beeld: HvanA

Wel doen, maar dan veilig

Verbieden heeft volgens een hoop Amsterdamse partijen – vooral aan de linkerkant van het politieke spectrum – helemaal geen zin. Zo wil D66 van Amsterdam een pilotgemeente maken voor experimenten met de legalisering van MDMA en xtc, net als Lef.

 

GroenLinks en de PvdA zijn voor het legaliseren van soft- en partydrugs. Die laatste partij wil dan wel weer een verbod op lachgas en stelt ook voor om meer voorlichting te geven over de risico’s van harddrugs. Maar dat alles gaat Bij1 niet ver genoeg. Volgens die partij moet elke drug worden gelegaliseerd.