Welke partij wil er woningen voor studenten?

15 maart 2022
Beeld:

Lemon Tree Images

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
15 maart 2022

Een dak boven ons hoofd is hét grote onderwerp van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Vrijwel alle partijen willen meer woningen, maar heb jij als student of jongere wat aan hun plannen? In dit overzicht lees je daarover. 

Meer studentenhuisvesting of niet?

Ja, vindt de PvdA. Die wil dat Amsterdam tenminste 20 procent van de nieuwe woningen reserveert voor mensen onder de 28 jaar. Ook moeten wooncorporaties meer studio’s gaan verhuren voor maximaal 600 euro en kamers van maximaal 400 euro per maand, die specifiek bedoeld zijn voor jongeren en studenten. 

 

Ook D66 wil een voorkeursregeling voor studenten. Tenminste 30 procent van nieuw te bouwen sociale huurwoningen (de goedkoopste huurwoningen tot 763 euro) moeten naar studenten en jongeren gaan. De SP houdt het iets algemener: de ‘komende’ jaren moet de gemeente tenminste 10.000 nieuwe woningen voor jongeren en studenten realiseren. 

 

Wat betreft GroenLinks en Denk geeft de gemeente niet zozeer voorrang aan studenten, maar aan ‘Amsterdamse jongeren’. Zo wil Denk een kwart van de nieuwe sociale huurwoningen reserveren voor jonge Amsterdammers die een woning zoeken en wil GroenLinks bij nieuwbouw in de wijk voorrang geven aan jongeren die daar al wonen.

 

Er dan zijn er nog partijen die wel schrijven dat ze meer studentenhuisvesting willen, maar die niet willen vermelden hoeveel. Of het er 3 of 3000 worden, is bij VVD, Partij voor de Dieren, Bij1, en ChristenUnie dus maar de vraag. 

 Welke regels bij de verhuur van studentenwoningen?

Aan de prijs van studentenkamers moet Amsterdam wat doen, vindt GroenLinks. Die partij wil dat een puntensysteem gaat bepalen dat je voor een bepaalde kamer een maximale prijs mag vragen. Let wel: de gemeente kan dit niet alleen bepalen, want de regering moet het er wel eerst mee eens zijn. 

 

VVD en FvD schrijven meer studentenkamers te willen creëren door het voor verhuurders makkelijker te maken om meer hurende studenten in een woning te stoppen. Denk zal gruwelen van dat idee, want die partij wil juist dat binnen een huis voortaan maximaal drie studenten mogen wonen, om zo ‘studenten beter te beschermen’. ChristenUnie doet er wat dubbel over; deze partij vindt dat ‘verkamering’ van eengezinswoningen verboden moet worden, maar pleit tegelijkertijd voor hetzelfde als VVD en FvD: maak woningdelen makkelijker. 

 

Verder schrijft Volt dat er plannen voor betaalbare huisvesting voor studenten moeten komen, maar heeft de partij die plannen zelf nog niet uitgewerkt. De gloednieuwe jongerenpartij Lef heeft als speerpunt dat er ‘betere studentenhuisvesting’ moet komen: geen containerwoningen zoals die nu op Startblok Riekerhaven staan dus. 

 

Terwijl Bij1 wil dat internationale studenten ‘niet langer worden uitgebuit’, willen FvD en JA21 die studenten minder in de stad zien. Volgens deze partijen moet Amsterdam niet langer woningen reserveren voor buitenlandse studenten. JA21 vindt bovendien dat de opvang voor asielzoekers per direct dicht moet, zodat in de vrijgekomen ruimte studenten kunnen wonen.

 

Ben je overigens student Verpleegkunde, dan is de PvdA een goede optie: die wil jou voorrang op een woning geven.

 

Wat wordt de prijs van nieuwe woningen?

Voor iemand die een huis zoekt, maakt de prijs alles uit. Komen er dus woningen bij voor de minder of rijker bedeelden?

 

De huidige afspraak in Amsterdam is dat er bij elk nieuwbouwproject tenminste 40 procent (goedkope) sociale huurwoningen moeten worden gebouwd, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent vrijesectorwoningen (waarvan de prijs niet gereguleerd wordt). Maar VVD, FvD en JA21 zien die regel graag veranderen: zij pleiten voor maximaal 20 procent sociale huur, zeker 50 procent middenhuur en -koop en 30 procent vrijesectorwoningen.

 

Voor armere mensen die een huis zoeken, is een stem op die partijen dus onvoordelig. Hetzelfde geldt voor D66 en CDA, die voor een nieuwe verhouding van 30-40-30 zijn. En Christenunie schrijft dat tenminste een derde van de nieuwe woningen een sociale huurprijs moet hebben, maar laat de rest in het midden. 

 

Wat betreft de PvdA, GroenLinks, en SP is de regel juist goed zoals die is. Zij vinden het namelijk belangrijk dat een flink deel van de nieuwe woningen beschikbaar blijft voor armste bewoners. De enige partij die nog een stap verder in linkse richting gaat, is Bij1: deze partij wil naar een verhouding toe van 50-40-10, dus de helft met een sociale huurprijs.