Wat zeggen partijen over studeren en werken?

15 maart 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
15 maart 2022

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Wat zijn de politieke plannen voor Amsterdamse studenten op het gebied van onderwijs, werk en studentenwelzijn?

Misschien heb je tijdens de coronacrisis gemerkt hoe belangrijk een luisterend oor is als je even niet zo lekker in je vel zit. Of ben je bijna afgestudeerd, en vraag je je steeds vaker af of je straks wel een passende baan kunt vinden. Wij doken in de partijprogramma’s en zochten uit wat jij als student wil weten over onderwerpen als jeugdwerkloosheid, het stagetekort en mentale gezondheid. 

 

Studiefaciliteiten

Een van de voordelen aan het studentenleven is dat je op ontelbaar veel plekken korting krijgt: van de bioscoop tot aan de kapper. Ben je gehecht aan je centen? Dan kun je het beste op PvdA stemmen. De partij zegt als enige scholieren en studenten korting te willen blijven geven bij bijvoorbeeld sportscholen en culturele instellingen. D66 wil iedereen tot en met 25 jaar een gratis OBA-abonnement aanbieden.

Studieruimtes moeten ook in het weekend beschikbaar zijn

Beide partijen zijn het erover eens dat er meer studieruimtes in de stad moeten komen. PvdA noemt nog specifiek dat deze ook in het weekend beschikbaar moeten zijn. D66 stelt voor om leegstaande kantoorpanden om te toveren tot (tijdelijke) studiezalen.

 

D66 wil bovendien een bestuurder aanstellen binnen de gemeente die zich specifiek met studentenzaken gaat bezighouden. Ook vindt de partij dat er aan het begin van een studiejaar op onderwijsinstellingen extra aandacht moet zijn voor studenten die als eerste uit het gezin gaan studeren of doorstromen vanaf het mbo. De HvA doet dit bijvoorbeeld al via Tune In.

 

Ook het stagetekort moet worden aangepakt, vinden sommige partijen. Volgens Denk moeten bedrijven met de gemeente als opdrachtgever, worden gedwongen om meer stageplekken aan te bieden. PvdA komt met nog meer oplossingen. Zo wil de partij onder andere investeren in stagemakelaars en stagediscriminatie tegengaan.

 

Jeugdwerkloosheid  

Hoe willen partijen de werkloosheid onder jongeren en net-afgestudeerden oplossen? Net als met stageplekken wil Denk ook banen afdwingen voor jongeren bij bedrijven of organisaties met de gemeente als opdrachtgever. Bovendien moet een kwart van alle traineeships gereserveerd worden voor jongeren en moeten ze beter geïnformeerd worden over beroepen met weinig kans op een baan.

Beeld: HvanA

De PvdA wil juist onderzoeken hoe opleidingen beter kunnen aansluiten op de Amsterdamse arbeidsmarkt en belooft ervoor te zorgen dat er meer vaste contracten komen. ChristenUnie gaat zich extra richten op jongeren die door de coronacrisis hun baan zijn verloren. Volgens de Partij voor de Dieren moeten starters op de arbeidsmarkt beter begeleid worden, maar hoe is onduidelijk.

 

Mentale gezondheid

Sinds de coronacrisis is er nog meer aandacht gekomen voor de mentale gezondheid van jongeren en studenten. Denk vindt het daarom belangrijk dat de wachtlijsten van GGZ-instellingen voor jongeren omlaag gaan, maar hoe wordt niet genoemd. Een actieplan om eenzaamheid te verminderen zou volgens D66 (internationale) studenten helpen. Ook wil de partij de sociaal psychologische hulp aan Amsterdamse jongeren en studenten uitbreiden. Forum voor Democratie wil ook dat er meer geld gaat naar de zorg voor jongeren met mentale problemen.

 

Jongerenpartij Lef is van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Minder cijfercompetitie en meer ruimte om jezelf te ontwikkelen, zou de prestatiedruk moeten verminderen. Dokters zouden standaard moeten vragen of jongeren zich eenzaam voelen en er zouden vouchers moeten komen waarmee ze naar een coach of psycholoog kunnen voor hulp, vindt de partij.

 

PvdA richt zich specifiek op de veiligheid op scholen. De partij wil dat er in het veiligheidsplan wordt genoemd hoe agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie voorkomen en aangepakt kunnen worden. Ook D66 vindt dat de gemeente en scholen moeten samenwerken om seksuele intimidatie tegen te gaan.