Horror in de horeca: snurkende zwervers en kotsende Chinezen

31 mei 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Floor Hoogeboom Lynn van der Zaag
Op
31 mei 2018

Beginnen (of eindigen) in de vroege uurtjes, ‘bitterballen’ vertalen voor buitenlandse toeristen en ruzie om de rekening. Wat is het raarste dat studenten hebben meegemaakt tijdens hun werk in de horeca? HvanA vroeg het aan Sayenne, Djohan en Rebecca.

Beeld: Beeld: privéarchief Sayenne Quant | Sayenne Quant

Sayenne Quant (21), student media, informatie en communicatie, werkt bij La Vespa in Laren

 

‘Ik werk in een pizzeria in het Gooi en ik stootte een tijdje geleden per ongeluk een glas rode wijn over de trui van een van de gasten. Die mevrouw werd echt heel erg boos en schreeuwde dat ik haar kasjmieren trui van 150 euro had verpest. Ik had mijn excuses al een paar keer aangeboden en moest, doordat ze zo tegen mij aan het schreeuwen was, op een gegeven moment zelfs huilen. Het enige wat die mevrouw zei was: “Vind je dit grappig?”’

 

‘Het was doodstil in het restaurant en de kleindochter van die mevrouw, die bij haar aan tafel zat, liep boos weg. Even later ging de telefoon: het bleek de moeder van de kleindochter te zijn. Ze vroeg of ik wilde doorgeven dat ze haar moeder – die vrouw dus – nooit meer hoefde te zien. De mevrouw wilde zwart op wit hebben dat de pizzeria voor haar trui zou betalen. Toen de Italiaanse eigenaar het briefje in het Engels schreef, werd ze daar vervolgens weer boos over. Gelukkig heeft ze wel betaald.’

Beeld: Beeld: Lynn van der Zaag | Djohan Irawan Keppy

Djohan Irawan Keppy (18), student culturele maatschappelijke vorming, werkt bij Kriterion

 

‘Kriterion is een café en een bioscoop en het wordt helemaal door studenten gerund. We zijn dus onze eigen baas, waardoor het er hier sowieso anders aan toegaat dan in een normale horecazaak. Er gebeuren dus best wel vaak rare dingen. Als er iemand afscheid neemt, dan maken we een afscheidsfilmpje en staat soms het hele café op z’n kop.’

 

‘Of je loopt langs de bar en dan betrap je een cafégast, die zelf een biertje staat te tappen. We hebben ook wel eens een zwerver die in de gang ligt te slapen. Zolang hij geen problemen veroorzaakt, vind ik dat geen probleem. Ik heb hem een kopje thee gegeven en een stuk karton, zodat hij na sluitingstijd ergens anders verder kon slapen.’

Beeld: Beeld: Lynn van der Zaag | Rebecca van Eekelen achter de bar in Café Fest

Rebecca van Eekelen (23), student toegepaste psychologie, werkt bij Fest op de Amstelcampus

 

‘Het gekste dat ik heb meegemaakt in de horeca gebeurde een paar jaar geleden. Toen werkte ik nog bij de Jaarbeurs in Utrecht en kwam er een groot bedrijf uit China eten. De eigenaar van het bedrijf had zijn werknemers meegenomen op een driedaagse trip door Europa. De baas werd, samen met zijn vrouw, op een praalwagen naar binnen gedragen. Dat was al een bijzonder begin.’

 

‘Vervolgens wilden alle gasten met het bedienende personeel op de foto. Een tijdje later hadden ze teveel gedronken, waardoor er overal mensen met hun hoofd op een tafel lagen te slapen en anderen in een hoekje stonden te kotsen. Het was één grote chaos. Wat ook merkwaardig was: de eigenaar ging op de tafel staan om te laten weten dat het diner voorbij was. Binnen vijf minuten hadden alle vijfhonderd dronken Chinezen de zaal verlaten.’