Pensioenfonds ABP verkoopt beleggingen in Russische bedrijven

3 maart 2022
Beeld:

Ruben den Harder (Folia) | Beeld van het protest op de dam tegen de oorlog in Oekraïne

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
3 maart 2022

Pensioenfonds ABP, waar alle medewerkers van de HvA verplicht hun pensioen opbouwen, gaat beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Het bestuur van de belegger is ‘geschokt door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat’.

ABP had eind februari 2022 voor ruim aan half miljard euro aan beleggingen in Rusland. Maar nu trekt het pensioenfonds zich terug: het verkoopt al zijn aandelen in Russische bedrijven. Bovendien, zo meldt het bestuur, zullen er geen nieuwe aankopen in Rusland worden gedaan. ABP doet dit vanwege de gewelddadige invasie in Oekraïne, die door de Russische president Vladimir Poetin is begonnen.

‘Niet meteen verkopen: de marktomstandigheden zijn op het moment ingewikkeld’

De afgelopen jaren heeft ABP de beleggingen in Rusland al in verschillende stappen flink afgebouwd. Zo belegt het niet langer in Russische staatsobligaties: in verband met een bindend EU-wapenembargo werden die al uitgesloten.

 

Een deel van de beleggingen in Rusland zijn bovendien kortgeleden al verkocht. Dat waren namelijk investeringen in Russische olie- en gasbedrijven. Vanwege aanhoudende protesten, onder andere vanuit de HvA, besloot het pensioenfonds om te stoppen met investeren in de fossiele industrie.

 

Wel houdt het ABP-bestuur een kleine slag om de arm. De Russische beleggingen worden namelijk niet meteen verkocht, omdat ‘de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn’. De verkopen worden pas uitgevoerd zodra ze ‘verantwoord mogelijk zijn’.