Fors minder nieuwe studenten op de HvA: ‘corona-effect uitgewerkt’

7 februari 2022
Beeld:

Daniël Rommens | Eerstejaarsstudenten tijdens een introductieweek op de Amstelcampus (archiefbeeld)

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
7 februari 2022

Het aantal nieuwe eerstejaarsstudenten op de HvA is met ruim 11 procent gedaald. Landelijk daalde het aantal nieuwe inschrijvingen met 8,6 procent. De daling komt na een sterke toename in de aanmeldingen, vanwege de coronacrisis.

‘Corona had een groot effect op de instroom van studenten in het hbo. Dat effect lijkt nu uitgewerkt. De instroom is nu weer in lijn met wat we gewend waren voordat de coronacrisis uitbrak’, zegt Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) bij de jaarlijkse publicatie van de instroomcijfers.

‘Het risico bestaat dat scholieren hun studie een jaar uitstellen’

In collegejaar 2020-2021 meldden zich 13.629 nieuwe studenten aan op de HvA, een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van 2019. Minder scholieren kozen voor een tussenjaar en doordat er geen centraal examen werd afgenomen vanwege de coronamaatregelen, slaagden meer havisten dan normaal. Dat zorgde in het hele hbo, en dus ook op de HvA, voor een flinke stijging in het aantal nieuwe studenten.

 

Met een daling van opnieuw ruim 11 procent lijkt de situatie in dit collegejaar weer wat genormaliseerd: in 2021-2022 meldden zich in totaal 12.094 studenten aan op de HvA. Het totale aantal hbo-studenten groeide overigens licht, tot 492.518.

 

Nieuwe schommelingen
VH-voorzitter Limmen waarschuwt wel voor nieuwe schommelingen vanwege de aangekondige afbouw van het leenstelsel. ‘Het risico bestaat dat scholieren hun studie een jaar uitstellen in afwachting van een aantrekkelijkere vorm van studiefinanciering.’ Volgens de bestuurder is het daarom nodig dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid geeft over het moment waarop het leenstelsel wordt afgeschaft en op welke manier dat gebeurt.

 

Uit de landelijke cijfers blijkt dat de opleidingen hbo-verpleegkunde nauwelijks een daling laten zien in het aantal nieuwe aanmeldingen. Bij de pabo’s (-22,4 procent) en commerciële economie (-17,7 procent) was de daling het sterkst. Het aantal aanmeldingen voor de zogenoemde associate degreesEen associate degree-opleiding (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Qua niveau zit een associate degree tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. verdubbelde en de aanmeldingen voor deeltijdopleidingen steeg met bijna tien procent.