Foto-expositie over depressiviteit: praten helpt

19 januari 2022
Beeld:

Linelle Deunk voor Stichting OPEN Mind | Lola Bekker

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
19 januari 2022

Praat erover als je niet goed in je vel zit. Dat is de boodschap van de tentoonstelling OPEN over depressiviteit die nu bij cultureel platform Floor te zien is. ‘Ook als HvA kunnen we hulp aanbieden.’

Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand met de mensen op de foto’s. Maar als je een stap dichterbij zet en de verhalen bij de dertig zwart-wit portretten leest, merk je dat dit maar schijn is. 

 

Fotograaf Linelle Deunk en Open mind directeur Mirjam Bekker-Stoop fotografeerden dertig jongeren met een depressie, om het onderwerp bespreekbaar te maken. De jongeren vertellen hoe het is om depressief te zijn en hoe je hier als familie en vrienden het beste mee om kunt gaan. De expositie - die eerder onder meer in het Vondelpark te zien was – kun je sinds maandag bekijken bij cultureel platform Floor.

Stijgend aantal zelfdodingen

Een op de vijf jongeren krijgt te maken met een depressie. In 2021 nam het aantal jongeren tot 30 jaar dat een einde maakte aan het leven met vijftien procent toe, ten opzichte van de jaren ervoor. Vooral onder jongeren tussen de 20 en 30 nam het aantal zelfdodingen toe, bleek uit onderzoek van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie.

 

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Ruim de helft van de studenten in het hoger onderwijs ervaart psychische klachten zoals angst en somberheid, bleek uit recent onderzoek van het RIVM. Twaalf procent zelfs in ernstige mate. ‘Daarom vinden wij het als HvA ook zo belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te besteden’, laat Floor weten.

 

‘Als je je ook maar enigszins herkent in deze verhalen doordat je je wel eens somber of angstig voelt, trek dan aan de bel en blijf er niet alleen mee rondlopen. Als HvA kunnen we ook hulp aanbieden via decanen en studentpsychologen’, zegt programmamaker Demi van de Worp van Floor.

Beeld: Linelle Deunk voor Stichting OPEN Mind | Gil Gomes Leal en Esmeralda Carelse

Verspreid over de campussen is ook een aantal losse portretten te zien. In ieder gebouw hangt er een, die studenten verwijst naar de tentoonstelling bij Floor. Een van de geportretteerden is oud HvA-student Esmeralda Carelse, die eerder haar verhaal deelde in HvanA.

 

De tentoonstelling OPEN over depressiviteit is tot 24 februari dagelijks te bezoeken bij Floor in het Wibauthuis.