Het mondkapje in de les en andere nieuwe coronaregels

18 januari 2022
Beeld:

Sdi productions

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
18 januari 2022

Je studiegenoten in het echt zien, dat kan weer na bijna een maand lockdown. De opening van het hoger onderwijs is een van de versoepelde maatregelen. Maar wat betekent dat in de praktijk? Hieronder een kleine cursus nieuwe coronaregels op de HvA.

Was je klaar met het mondkapje? Maak je borst dan maar nat. Want we zijn er nog niet van af. Net als voorheen moet je ’m dragen als je door de HvA-gebouwen loopt. Nieuw is dat je die ook ophoudt ín de les. En dan niet je leuke, stoffen mondkap met print, maar gewoon zo’n wegwerp-ding. Weet je niet welke je moet kopen? Zoek dan op de term ‘medisch mondkapje type 2’.

 

Anderhalve meter

Ja, de HvA is weer open. Maar niet onvoorwaardelijk. Groepen mogen bijvoorbeeld niet groter zijn dan 75 personen per ruimte. En het advies blijft nog steeds om − waar mogelijk − anderhalve meter afstand te houden. 

 

Testen, testen, testen

Ben je al zo ervaren met die wattenstaaf dat je zonder inwerken bij de GGD aan de slag zou kunnen? Mooi. Die ervaring komt goed van pas als student. Het advies is namelijk om twee keer per week een zelftest doet, ook als je geen klachten hebt. Die testen kun je gratis krijgen in de HvA-gebouwen of via deze link. Is die positief? Dan blijf je thuis en maak je een afspraak bij de GGD.

 

Fulltime naar school?

Betekent de heropening dat je nu weer volledig fysiek les krijgt? Nee. De HvA meldt dat opleidingen gaan ‘proberen de ruimte voor fysieke activiteiten te benutten’, maar zegt ook dat het tijd kost om het fysieke onderwijs weer goed in te richten. Op de website van de overheid staat dat onderwijsinstellingen alleen fysiek onderwijs hoeven te organiseren als dat mogelijk is in de planning. Praktijkonderwijs, tentamens en toetsen gebeuren wel zoveel op locatie, dat blijft onveranderd. 

 

Ventilatie

Dat corona zich graag verspreidt in de lucht is inmiddels bekend. Hogescholen en universiteiten moeten daarom zorgen voor goede ventilatie.

 

Benieuwd naar meer informatie hierover? Die vind je onder meer op de website van de rijksoverheid