‘Vanaf maandag weer fysiek onderwijs voor alle studenten’

13 januari 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
13 januari 2022

Vanaf maandag kunnen studenten weer onderwijs op de campus volgen. Dat gaat het kabinet morgenavond bekendmaken, zeggen politieke bronnen tegen RTL Nieuws. Ook winkels, sportlocaties en kappers zouden dit weekend weer hun deuren mogen openen.

Nadat eerder al basis- en middelbare scholen opengingen, mag het mbo en hoger onderwijs weer ‘onder voorwaarden’ zijn deuren openen. Hoe streng de mondkapjesplicht wordt, en welke verdere voorwaarden er precies gaan gelden? Kersvers minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gaat daarover morgenavond tijdens een persconferentie meer uitleg geven. 

 

Mentale gezondheid

De beslissing volgt na een week die bol stond van kritiek op het lockdown-beleid. Zo klonk er een noodkreet vanuit de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP), die in een open brief waarschuwde voor verdere psychische schade bij studenten. De lockdown zou volgens de NVvP rampzalige effecten hebben op de mentale gezondheid van studenten, die in grote hoeveelheid lijden onder angst-, stemmings- en eetstoornissen. Verschillende universiteiten geven ondertussen aan dat er niet genoeg psychologen beschikbaar zijn om deze studenten op te vangen. 

 

Hun oproep lijkt effect te hebben gehad, want vanaf maandag mogen alle studenten elkaar weer op de campus ontmoeten. Ook kun je vanaf zaterdag weer winkelen op afspraak, tot 20:00 uur binnen en buiten sporten en mogen kappers en andere niet-medische contactberoepen weer doen waar ze goed in zijn. Ondanks dat er eind januari nog een omikron-piek wordt verwacht, vindt het kabinet de tijd rijp voor deze versoepelingen. Dat besluit is genomen op basis van advies van het OMT, zo meldt de bron van RTL.