Amfi-directeur Reynders stapt op, ziet weinig ruimte ‘voor focus op inhoud’

10 januari 2022
Beeld:

HvA

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
10 januari 2022

Dirk Reynders legt zijn functie als directeur van modeschool Amfi neer. Dat schrijft hij in een brief aan medewerkers van het mode-instituut van de HvA, dat vorig jaar in opspraak raakte vanwege een onveilige schoolcultuur.

Reynders kreeg na een golf van kritiek en een zeer kritisch onderzoeksrapport over de giftige cultuur op het instituut de opdracht om van Amfi een veilige leerplek te maken. Voor die transitie ziet hij zichzelf niet als de aangewezen persoon, blijkt nu. ‘De laatste maanden realiseerde ik mij echter steeds meer dat de benodigde focus op de transitie van de AMFI-organisatie, mij weinig ruimte biedt voor de inhoud van de opleiding’, schrijft hij in de brief aan zijn collega’s, die in het bezit is van HvanA.

Kritiek en een onderzoek

In het voorjaar van 2021 uitten verschillende studenten, oud-studenten en docenten zich zeer kritisch over de cultuur op Amfi. Ze spraken over docenten die zich gedragen als ‘vileine juryleden’ in een ‘Voice of Holland-achtige’-afvalrace, een veel te hoge werk- en studiedruk en een ‘zwalkend’ management, op een in twee kampen verdeelde opleiding. De critici, en later onderzoeksbureau Bezemer & Schubad schetsten een schokkend beeld van de cultuur op modeopleiding Amfi.

‘Ik merk dat mijn persoonlijke drijfveren en kwaliteiten vooral liggen bij de inhoudelijke aspecten van onderwijs, onderzoek en mode. Om die reden ben ik destijds naar het prachtige mode-instituut AMFI gekomen. Maar er is nu echt iets anders nodig’, schrijft Reynders in de brief.

 

Roep om aftreden
Time to tell Amfi en Asva Studentenunie eisten vorig jaar het vertrek van Reynders en het hoofd van de designopleiding van Amfi. Die laatste is sinds juni niet meer actief op de modeschool. Reynders kreeg van de actiegroepen het verwijt om de problemen niet echt aan te pakken, maar alleen aan ‘window dressing’ te doen. Reynders verdedigde zijn positie destijds fel, maar heeft nu alsnog besloten dat de veranderingen op Amfi beter door een andere persoon kunnen worden geleid.

 

De aftredend directeur benadrukt dat de noodzakelijke veranderingen op Amfi zijn ingezet. Hij vraagt faculteitsdecaan Frank Kresin (DMCI) om ‘uit te kijken naar een meer passend profiel voor de verdere realisatie van de transitie van Amfi’.