Lisette Klok en HvA Fossielvrij zijn HvA’ers van het jaar 2021

22 december 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
22 december 2021

De strijd was lang, de beloning prachtig. Lisette Klok en actiegroep HvA-fossielvrij hebben zich dit jaar tomeloos ingezet om het ABP te overtuigen van hun boodschap: steek ons pensioengeld niet langer in kolen, olie en gas. Dat is gelukt. HvanA kroont hen daarom tot HvA’ers van het jaar 2021!

‘Ik wil geen onheilsprofeet zijn’, zei docent-onderzoeker Lisette Klok in onze podcast over de fossiele investeringen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). ‘Maar het doemscenario is écht dat we straks niet langer kunnen leven op deze wereld. Om dat te voorkomen, moet je alles uit de kast trekken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.’

 

Afgelopen jaar greep Lisette daarom elke mogelijkheid aan om de HvA en het ABP een duidelijke boodschap over te brengen. Ze schreef, twitterde, riep op, demonstreerde, en petitioneerde: steek mijn pensioengeld niet langer in klimaatvervuilende bedrijven, stop met het bijdragen aan klimaatontwrichting.

Dat deed ze een jaar lang, samen met haar collega’s Loek Spitz, Jeroen Kluck, Reint-Jan Renes en Laura Kleerekoper. Zij vormden de actiegroep HvA-fossielvrij. Een groep van mensen die niet langer wilden toezien hoe hun pensioengeld, beheerd door het grootste pensioenfonds van Nederland, naar fossiele bedrijven vloeide. Ze stonden daarin niet alleen: overal in het land maakten ambtenaren, wetenschappers en onderwijzers duidelijk dat hun geld een betere bestemming moest krijgen. Vijftien miljard stak ABP eind vorig jaar nog in fossiele bedrijven.

 

Wij vinden het bijzonder dapper dat deze bezorgde wetenschappers van de HvA zich ook nadrukkelijk tot hun eigen werkgever richtten. ‘Voeg de daad bij het woord, voer druk uit op het ABP’, pleitten ze bij het HvA-bestuur. Want als je écht een duurzame hogeschool wil zijn, en dat zeggen we te zijn, dan kun je niet toestaan dat het pensioengeld van je werknemers in de meest vervuilende bedrijven op aarde wordt gestoken. Dan ben je namelijk geen duurzame hogeschool, maar een hogeschool die indirect klimaatontwrichting financiert, vonden ze.

Lisette en haar collega’s stelden een petitie op, verspreidden een enquête, schreven artikelen en een kritische brief aan het bestuur, en demonstreerden tegen het ABP op de Dam. Het werk is niet voor niets geweest. Begin november juicht Lisette aan de telefoon dat het er eindelijk van gekomen is: ABP trekt zijn fossiele investeringen terug, ‘wat een geweldig, groots nieuws!’

 

Na docent Youssef el Bouhassani (2018), oud-student Bowi de Jong (2019) en alle HvA’ers (2020) zijn Lisette, Loek, Jeroen, Reint-Jan en Laura dit jaar de winnaars van onze jaarlijkse verkiezing. De redactie heeft voor hen gekozen, omdat deze HvA’ers kans zagen zich uit te spreken, zich steeds opnieuw hard durfden te maken voor hun missie en daar bewondering voor verdienen. Van harte gefeliciteerd dus met jullie fossielvrije pensioen, HvA’ers van het jaar!