‘Nieuw kabinet gaat leenstelsel afschaffen, mogelijk ook compensatie’
De langverwachte afschaffing van het leenstelsel gaat ervan komen, zegt een ‘goed ingevoerde bron’ van het AD. Of studenten uit de leengeneratie hun geld terugkrijgen en wat de nieuwe studiebeurs wordt, is nog niet duidelijk.
‘Nu heeft de politiek het ook eindelijk begrepen’. Blij twittert de Landelijke Studentenvakbond over het nieuws: het leenstelsel gaat, na jaren kritiek, vanaf studiejaar 2024/25 verdwijnen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag op basis van een Haagse bron, die anoniem blijft.
Zes jaar geleden verving het leenstelsel de basisbeurs. Uitleg die het kabinet destijds gaf, was dat studenten met de basisbeurs onredelijk veel geld kregen, gezien het hoge inkomen dat ze na hun studie al zouden gaan verdienen. Door op studenten te besparen zou er op andere manieren in het onderwijs kunnen worden geïnvesteerd.
Hoe dat geld werd geïnvesteerd bleef lang onduidelijk, onderzocht universiteitsblad Folia vorig jaar. Afgelopen september werd al een motie aangenomen om het leenstelsel daarom af te schaffen. De VVD was de enige partij die er niets voor voelde. In de coalitieonderhandelingen lijkt die partij aan het kortste eind te trekken.
Het nieuwe stelsel
Als het leenstelsel inderdaad verdwijnt, is de vraag nog wel wat ervoor in de plaats moet komen. Het zou gaan om een nieuw soort studiebeurs. Mogelijk worden ook de studenten die vanaf 2015 tussen wal (basisbeurs) en schip (nieuwe studiebeurs) zijn gevallen, nog gecompenseerd. Aan die beslissing hangt een flink prijskaartje: het is volgens de bron van het AD nog niet duidelijk wat er uit de onderhandelingen komt.
Studentenclubs hopen dat het kabinet die studenten wel tegemoetkomt. ‘Als we deze generatie studenten niet enorm willen achterstellen, is dat noodzakelijk’, meldt het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Begin komende week wordt een regeerakkoord verwacht van het nieuwe kabinet van VVD, D66, CDA en de Christenunie.