Kabinet wil coronapas in hoger onderwijs, HvA-bestuur is kritisch

23 november 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
23 november 2021

Het kabinet wil de coronapas in het hoger onderwijs verplicht maken. Studenten die zich niet willen laten vaccineren of testen mogen geen onderwijs volgen op de campus, als het parlement voor de wet stemt die dit mogelijk moet maken.

Het alternatief is volgens het demissionaire kabinet dat het hoger onderwijs weer helemaal de deuren zal moeten sluiten voor onderwijs. Allemaal achter de laptop dus. Het voorstel van het kabinet zou ervoor zorgen dat alleen studenten die zich niet hebben laten vaccineren en zich niet regelmatig willen laten testen tot het digitale onderwijs veroordeeld zijn.

 

‘Onmogelijke opdracht’
Dat betekent controleurs bij elke ingang, een aangepast rooster en extra druk op het onderwijspersoneel. Die moeten hun lessen namelijk zowel fysiek als online gaan aanbieden. HvA-bestuurder Jopie Nooren, ook bestuurslid bij koepelorganisatie Vereniging Hogescholen, heeft zeer kritisch gereageerd op het voornemen van de regering.

 

Nooren wil dat het hoger onderwijs toegankelijk blijft ‘voor alle studenten’. ‘Wetsvoorstel = onmogelijke opdracht: online onderwijs geen volwaardig alternatief voor fysiek onderwijs’, schrijft de bestuursvoorzitter op Twitter. Volgens haar kunnen docenten geen dubbel lesprogramma geven. Die werken zich volgens haar ‘nu al drie slagen in de rondte’.

Eerder liet de Vereniging Hogescholen ook al weten tegen de maatregel te zijn. ‘Voor studenten en medewerkers die bezwaren hebben tegen de QR-code moet je een volwaardig alternatief hebben voor het onderwijs op locatie. Dat kunnen we niet waarborgen’, liet woordvoerder Eva Kloosterman van de koepelorganisatie weten toen uitlekte dat het kabinet deze plannen had. ‘Dat gaat in tegen het recht op onderwijs.’ Maar als de Tweede Kamer dit ‘moeilijke besluit’ inderdaad neemt, zullen de hogescholen die volgens Kloosterman wel uitvoeren.

 

Een belangrijk element in het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt is dat het kabinet de medezeggenschapsraden buitenspel wil zetten in de besluitvorming over de coronapas. De medezeggenschap van elke instelling zou normaal gesproken de mogelijkheid hebben om de invoering te blokkeren, maar dat wordt in dit wetsvoorstel ongedaan gemaakt.