Julia juicht – en schrikt van een karaktertest

17 november 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
17 november 2021

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (20) voor het derde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar slaapkamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week ontdekt ze haar ware aard in een persoonlijkheidstest. 

Blijkbaar word ik gehuiverd door mijn omgeving. Je moet mij echt met je leven vermijden. En nee, dat verzin ik niet zelf. Een bekende gedragswetenschapper beweert in zijn boek ‘Omringd door idioten’ dat ik als roodIn persoonlijkheidstesten worden karaktertypes vaak aangeduid met een kleur persoon onmogelijk ben om mee om te gaan. Wat nu?


Een rood persoon is ambitieus, vastberaden en wil alles zo efficiënt mogelijk doen. Ha, that’s me! Ik heb alles op tijd af, ben leergierig en als ik iets wil dan ga ik ervoor. Ik ging er direct vanuit dat ik deze kleur ben, daar had ik geen test voor nodig. Natuurlijk heb ik als rood persoon ook negatieve eigenschappen. Schiet het door mijn hoofd om mijn kamer opnieuw in te richten? Dan moet dat direct gebeuren en kan ik niet wachten tot mijn moeder thuis is om samen mijn zware bureau te verschuiven. Het gevolg hiervan is dat mijn bureau tijdens zo’n actie instort, omdat ik het niet alleen kan optillen. Ach ja, is dat erg?

Ik ben een bullebak, volstrekt ongevoelig, manipulatief en zelfs meedogenloos

Blijkbaar wel. Volgens de wetenschapper zijn de negatieve eigenschappen van een rood persoon zo verschrikkelijk, dat zijn positieve eigenschappen wegvallen. Zijn uitspraken tegen anderen liegen er niet om. Klassiekers zijn: ‘wat zijn jullie toch slappelingen!’, ‘ik ben absoluut niet geïnteresseerd in jou als persoon’ of ‘rusten doe je maar als je dood bent’. Mijn wangen werden rood. Zou ik zoiets ooit gezegd hebben tegen iemand? Ik kan het me echt niet voorstellen. Wel weet ik dat ik in huilen uit zou barsten als iemand zoiets ooit tegen mij zou zeggen. Nee, dit ben ik niet. Dat kan niet. Alsof de auteur mijn gedachten kon lezen, las ik: ‘natuurlijk zullen rode personen nooit toegeven dat zij zo zijn. Daar zijn ze te trots voor’.


Het werd alleen maar erger. Ik ben een bullebak, volstrekt ongevoelig, manipulatief en zelfs meedogenloos. Het hielp ook niet mee dat de schrijver over zichzelf zegt een mix van groen en geel te zijn. Beschreven als ‘leuk, onderhoudend en goddelijk positief’. Daartegenover staat dat zij oppervlakkig en te zelfverzekerd zijn. Nou, daar kies ik liever voor dan dat ik als een tiran door het leven ga.


Om zeker te zijn van mijn ware aard, kocht ik de bijbehorende app. Hierin kun je een test doen die uitwijst welke kleur(en) je écht bent. Na zes vragen wist de wetenschapper genoeg. Ik haalde diep adem. Ben ik de bullebak waar iedereen een hekel aan heeft?


De kleuren verschenen en wat bleek: ik ben juist groen en nauwelijks rood. De eerste zin van mijn persoonlijkheidsbeschrijving: ‘je staat bekend om je geduld. Dit komt omdat je een goede luisteraar bent en je zeer interesseert in anderen’. Huh? Zo geduldig ben ik nou ook weer niet en volgens mij heb ik een aandachtsboog van maximaal tien seconden. Maar ja, de test zegt in ieder geval dat ik niet die horrorpersoon ben waar de schrijver het over had. Nou, dan ben ik met alle plezier groen!