HvA 10.000 euro lichter na rechtszaak met oud-student

3 november 2021
Beeld:

Publiek domein

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
3 november 2021

De HvA moet schadevergoeding betalen aan een oud-student. Die moest namelijk onterecht een jaar langer doorstuderen, oordeelde de rechter. Het bedrag liegt er niet om: ruim 10.000 euro. 

Twee jaar geleden lag de zaak al bij de rechter. Een oud-student Bedrijfseconomie die in 2018 afstudeerde, eiste schadevergoeding. De student had namelijk een jaar langer door moeten studeren, omdat de HvA een stageverslag onterecht een onvoldoende had gegeven. Volgens de HvA lag het anders, de schuld zou bij de student zelf liggen: geen voldoende halen, betekent niet afstuderen.  

 

Stageverslag
De rechter en advocaat doken daarom in de regels voor het stageverslag. Praktisch had de student een 5,5 op zijn stage gescoord, als je het gemiddelde nam. Maar de docent vond dat kennelijk niet genoeg, die redeneerde dat op álle drie de stageonderdelen tenminste een 5,5 moest worden gescoord. Bij deze student was dat niet het geval: één 5,4 zorgde ervoor dat afstuderen pas een jaar later kon, na een tweede stage. 

Ging het om het gemiddelde of om alle onderdelen van het stageverslag?

Ging het om het gemiddelde of alle onderdelen? De student kreeg uiteindelijk gelijk, want de stagehandleiding was bindend: daarin stond dat één van de drie onderdelen wel een 5,0 mocht zijn. Ook in hoger beroep verloor de HvA dit jaar definitief de zaak, na twee jaar twisten over een stagehandleiding Bedrijfseconomie. 

 

Inkomen mislopen 
Het uiteindelijke bedrag van de schadevergoeding? Een jaar studievertraging betekende, volgens de student, een jaar lang misgelopen inkomen. De rechter ging daarmee akkoord en rekende zeven maanden aan studievertraging, telde daar collegegeld en de kosten voor de rechtszaak bij op en kwam uit op een bedrag van ruim 10.000 euro. Omgerekend heeft de student daar ongeveer vijf jaar collegegeld mee teruggekregen.