Mondkapjesplicht terug op scholen, mogelijk coronapas op stageplek

2 november 2021
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
2 november 2021

Het wordt weer verplicht om een mondmasker te dragen als je je verplaatst in HvA-gebouwen. Die mondkapjesplicht werd dinsdagavond door het kabinet aangekondigd, omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus te snel stijgt.

De terugkeer van het mondkapje is de enige verplichte maatregel waar studenten op hogescholen weer mee te maken krijgen. Voor medewerkers die geen onderwijs geven is het advies om thuis te werken aangescherpt: ‘Werk minimaal de helft van de tijd thuis’, zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie.

 

Coronapas
Maandag berichtte de NOS op basis van bronnen dat het kabinet de mogelijkheid onderzocht om de coronapas ook in het hoger onderwijs in te voeren. Dat zou betekenen dat mensen zonder dat bewijs de toegang tot schoolgebouwen zou moeten worden geweigerd. Daarvoor zou het kabinet eerst langs de Tweede Kamer moeten met een wetsvoorstel. De Vereniging Hogescholen sprak zich gisteren tegenover HvanA uit tegen die maatregel. Tijdens de persconferentie bleek dat plan niet door te gaan.

Wel zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat het kabinet het mogelijk wil maken voor werkgevers om de coronatoegangsbewijzen te gaan hanteren voor hun werknemers. Dat zou dan ook gelden voor studenten die stage lopen.

 

Ook daarvoor moet de Tweede Kamer eerst de wet wijzigen. Dat duurt volgens het kabinet zo’n vijf weken. De coronapas wordt nu al ingevoerd op sportscholen, dus ook bij het Universitair Sportcentrum (USC) dat onder andere op de Amstelcampus gevestigd is. De aangekondigde maatregelen gaan op 6 november in.