Lot kiest met twee bekendheden de karigste studentenkamer uit

20 oktober 2021
Beeld:

Radio NPO 3FM

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
20 oktober 2021

Student Lot Mulder (20, Creative Business) zit samen met twee bekende mensen in de jury bij radio NPO 3FM. Samen kiezen ze de karigste studentenkamer van Nederland uit. De meest ellendige kamer wint.

Is het jou al gelukt om een studentenkamer te bemachtigen in Amsterdam? Dan heb je mazzel, want op kamers gaan is tegenwoordig een hele opgave. Op dit moment is er een tekort aan 26.500 studentenwoningen in Nederland. En als je al een kamer vindt, betaal je vaak de hoofdprijs voor een ruimte waar je je kont niet kunt keren. Gemiddeld ben je als student 470 euro per maand kwijt aan huur, blijkt uit onderzoek. In de grote steden Amsterdam en Utrecht tel je al gauw ruim honderd euro meer neer. Vaak is het dan nog smerig en slecht onderhouden ook.

 

NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn vindt het tijd dat hier verandering in komt. Daarom vraagt hij deze week aandacht voor het studentenwoningtekort in zijn ochtendshow Sanders Vriendenteam. Hij verruilt een week lang zijn huis, inclusief poes, voor een kleine studentenkamer in Utrecht. Verslaggever Luc Sarneel gaat ondertussen op zoek naar de 'Karigste kamer van Nederland'. De winnaar wordt gekozen door drie juryleden: D66-politicus Rob Jetten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Ama Boahene, en HvA-student Lot Mulder. Zij is het brein achter het bekende Instagram-account @dehaarclipvanmarieclaire. Negentig procent van haar volgers bestaat uit studenten. ‘Superleuk dat ik naast die twee bekende namen ben gevraagd om dit te doen’, laat Lot weten. 

Beeld: Eigen foto | Lot Mulder

Deze week worden de genomineerden bekendgemaakt. Lot krijgt filmpjes van de kamers doorgestuurd, waarna ze met de andere juryleden een winnaar moet kiezen. ‘We kiezen de kleinste kamer uit, waar bijvoorbeeld alleen een piepklein bed in past of geen ruimte is om kleding op te bergen. Ik zou het echt heel leip vinden als er een kamer voorbijkomt die kleiner is dan zes vierkante meter. Daarvan heb ik zelfs nog nooit een advertentie voorbij zien komen.’ Ook wordt bekeken hoe schoon de kamer is, en of er bijvoorbeeld ratten rondrennen. 

 

In haar omgeving herkent Lot het tekort aan studentenwoningen. ‘Ik hoor vaak dat mensen al twee jaar aan het zoeken zijn voordat ze iets vinden. Als je reageert op advertenties moet je het opnemen tegen vijftig anderen.’ Volgens Lot is je enige hoop tegenwoordig het geluk dat je via via iets vindt, zoals dat haar twee jaar geleden ook lukte. Voor 720 euro per maand heeft ze een nette kamer van dertien vierkante meter in de Rivierenbuurt in Amsterdam. ‘Aan deze absurde huurprijzen moet ook snel iets gedaan worden’, aldus Lot.

 

De ongelukkige winnaar van de Karigste Kamer wordt vrijdag 22 oktober door de jury bekendgemaakt en wint als troost een maand huur en een feest in huis.