HvA schrapt ‘man’ en ‘vrouw’ van een deel van de toiletten

5 oktober 2021
Beeld:

Kyrie Stuij

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
5 oktober 2021

Elk gebouw op de HvA heeft nu naast de gebruikelijke wc’s ook genderneutrale toiletten. Hier kunnen studenten en medewerkers heen die zich niet comfortabel voelen bij een toilet alleen voor mannen of vrouwen. 

Geconcentreerd pelt een medewerker van een logobedrijf het icoontje met jurk van een toiletdeur in de Leeuwenburg. Ervoor in de plaats komt enkel het woord wc. Vanaf nu is iedereen er welkom: man, vrouw en alles er tussen in. 

 

Al langer klinkt de roep om genderneutrale toiletten op de HvA, of ‘all gender toiletten’, zoals de hogeschool ze noemt. Een voorbeeld is student Iris van Gelderen (Voeding & Diëtetiek) die in 2019 een toilet voor iedereen wist te realiseren op de faculteit Bewegen, Sport & Voeding. Ook voormalig studentassessor Elijah Alvares pleitte vorig jaar voor genderneutrale toiletten op de hele hogeschool. 

Beeld: Kyrie Stuij

De HvA geeft nu gehoor aan die wens. Elk gebouw heeft nu een genderneutraal toilet. Al is het voor de meesten op de eerste dag nog even wennen. Voorbijgangers aarzelen of ze er nou naar binnen mogen, of dat ze toch naar de vertrouwde mannen- en vrouwentoiletten moeten.

Waar vind je de genderneutrale toiletten?

Leeuwenburg: A1.10 en A1.02

Wibauthuis: 03A71, 03A81, 07A71 en 07A81

Muller Lulofshuis: 01A70

Kohnstammhuis: 00A74, 00A65, 05A74 en 05A65

Theo Thijssenhuis: 01A87 en 05A87

Benno Premselahuis: 00B50 en 03B50

Fraijlemaborg: 1.051.1 en 1.051.2

Nicolaes Tulphuis: C0.07

Dr. Meurerhuis: B0.17 en B0.11

‘In all-gender toiletten doet iemands gender er niet toe’, schrijft de HvA in een bericht op MijnHvA. ‘Onze toiletten stellen we daarmee gelijk aan andere openbare ruimtes zoals onze klaslokalen en kantines, die ook niet seksegescheiden zijn.’ Studenten en medewerkers die niet in het hokje man of vrouw passen zouden de gescheiden toiletten namelijk als uitsluiting ervaren. ‘Dit geldt met name voor transpersonen en personen die zich niet enkel als man of vrouw identificeren, oftewel non-binaire personen.’

 

Aanvulling

De genderneutrale toiletten zijn een aanvulling op de al bestaande mannen- en vrouwentoiletten op de HvA. In elk schoolgebouw is dus één toiletgroep te vinden die voor iedereen toegankelijk is. In het kader hiernaast staan de locaties van de genderneutrale toiletten. 

 

Daarnaast bieden de systemen van de HvA meer mogelijkheden bij het invoeren van het geslacht. Bij de registratie van studenten en medewekers kunnen zij naast de categorieën ‘M’ en ‘V’ ook de keuze maken voor de genderneutrale ‘X’.