Mening: Een woonplek in de stad waar je studeert moet een recht zijn
Veel studenten komen niet aan een kamer in Amsterdam en als je dan wat hebt gevonden dan betaal je de hoofdprijs. Asva-voorzitter Emma Buining vindt dat er snel een oplossing moet komen. ‘Als je klaagt, zit je zo zonder woning.’
Studenten worden ook geraakt door de huidige crisis. Een snelle blik online verraadt gelijk dat er iets mis is op de woningmarkt: jarenlange wachtlijsten, huurprijzen die hoger zijn dan maandinkomens en mensen die in tuinhuizen wonen. Studenten hebben het nooit makkelijk gehad om een kamer te vinden, maar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren slaan echt alles.
Als student sta je jaren op wachtlijsten voordat je in aanmerking komt voor een kamer. En kun je niet zo lang wachten, dan kom je vaak terecht in de vrije sector. Je staat voor de keuze om achthonderd euro per maand af te tikken voor een bezemkast, of een groot deel van je dag op te offeren aan reistijd.
Niet onafhankelijk
Ik studeer Sportkunde aan de HvA en ik ben ook al jaren op zoek naar een woning, maar het is echt onmogelijk om iets te vinden samen met mijn vriendin. Dat betekent dus elke dag naar Amsterdam op en neer reizen. Bij feestjes ben ik altijd de eerste die naar huis moet en ik krijg minder mee van het studentenleven in de stad waar ik studeer. Doordat ik thuis woon kan ik me niet onafhankelijk ontwikkelen.
Bij feestjes ben ik altijd de eerste die naar huis moet en ik krijg minder mee van het studentenleven
Over een paar jaar staat de teller naar verwachting op een landelijk tekort van 50.000 woningen voor studenten. Woningcorporaties moeten zorgen voor betaalbare sociale huurwoningen en kamers in Amsterdam. De oplossing zit in het bouwen van nieuwe (sociale) huurwoningen en het behouden van de huidige huizen, in plaats van het verkopen daarvan zoals nu vaak gebeurt.
Extra heffing
De bouw van nieuwe woningen wordt beperkt door de zogeheten verhuurderheffing, een extra belasting die alleen wordt geheven op deze betaalbare sociale huurwoningen. Dat zorgt voor extra kosten, waardoor verhuurders en woningcorporaties onder de streep minder geld overhouden om te investeren in de bouw van nieuwe huisvesting. Verder maakt deze heffing het veel minder aantrekkelijk om sociale verhuurder te worden.
Emma Buining (Sportkunde) is voorzitter van Asva Studentenunie, de vakbond voor Amsterdamse studenten die zich onder meer inzet voor een betere woningmarkt. De vakbond is zondag aanwezig bij het woonprotest in het Westerpark en organiseert zondag voor aanvang daarvan een bijeenkomst waarbij protestborden gemaakt kunnen worden. Dat kan zondag om 11.00 uur bij CREA (Nieuwe Achtergracht 170).
Studenten die niet het geluk hebben om een sociale huurwoning te vinden, lopen binnen de vrije sector tegen hoge huurkosten aan. Dan red je het niet met het bijbaantje naast je studie, dus ga je lenen van de overheid. De studieschuld die je dan opbouwt zorgt er niet alleen voor dat je de komende 35 jaar een deel van je maandsalaris moet betalen aan de overheid, het gevolg is ook dat je veel minder hypotheek kunt krijgen als je voor het eerst een huis wil kopen.
Onzekerheid
Daarnaast ben je als huurder in de vrije sector veel minder goed beschermd. Door tijdelijke huurcontracten woon je als student een stuk onzekerder en de verhuurders hebben de macht: die komen gemakkelijk van je af. Heb je als huurder een klacht, dan heeft de huisbaas voor jou tien anderen. Als je klaagt, zit je dus zo zonder woning.
De wereld van het wonen staat op z’n kop en we hoeven hier geen genoegen mee te nemen. Door het beleid van de gemeente en Den Haag is wonen onbetaalbaar en onbereikbaar geworden, terwijl iedereen recht heeft op goede en betaalbare huisvesting. Sluit zondag ook aan en spreek je uit tégen het wanbeleid en vóór meer en betaalbare studentenwoningen!