Kennismaken zonder eindfeest – de intro is nog niet zoals vanouds

17 augustus 2021
Beeld:

Heleen Gorris | Archiefbeeld van de introductieweek in 2019

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
17 augustus 2021

De introductieweek gaat dit jaar – min of meer – door. Een centraal programma of groot eindfeest is niet toegestaan, maar opleidingen mogen zelf een introductie organiseren die binnen de maatregelen valt.

Tot afgelopen vrijdag was het voor de universiteiten en hogescholen nog onduidelijk hoe het nieuwe schooljaar eruit zou komen te zien. Met of zonder anderhalve meter, mondkapjes en online lessen? Nu blijkt dat fysiek onderwijs weer mogelijk is, kunnen ook de plannen voor het organiseren van de introductieweek doorgaan.

 

Een grote, gezamelijke introductieweek kan dit jaar niet doorgaan. Geen grote groepen studenten die langs elkaar dwalen op de Amstelcampus, dus. De HvA Experience, een kraampjesmarkt die normaal gesproken op het terrein van het Wibauthuis gehouden wordt, is dit jaar volledig online. Op deze website kun je allerlei informatie vinden om je wegwijs te maken op de hogeschool en in de stad. Ook het eindfeest, dat normaal gesproken de introductieweek afsluit, is afgelast.

 

Opleidingen en studieverenigingen mogen wel zelf een introductieweek organiseren om hun kersverse studenten kennis te laten maken met de studie en met elkaar. Voor deze activiteiten gelden verschillende regels.

 

Onderwijsactiviteiten

Onderwijsgerelateerde activiteiten mogen doorgaan zonder 1,5 meter afstand en met maximaal 75 personen bij elkaar. Dit kan zowel buiten als binnen. Onder deze regel vallen alle activiteiten die door opleidingen georganiseerd worden, zoals het kennismaken met je klas en uitleg over je nieuwe studie.

 

Sociale activiteiten

Activiteiten die in de introductieweek gehouden worden, maar niet met het onderwijs te maken hebben, vallen onder andere regels. Dit zijn bijvoorbeeld de uitjes van studieverenigingen of introductiefestivals. Voor deze activiteiten moeten de horeca- en evenementenregels nageleefd worden. Dat betekent dat er – zonder vaste zitplaats – alleen activiteiten buiten mogen plaatsvinden. Dan mogen er maximaal 750 studenten aanwezig zijn, mits ze een coronabewijs kunnen laten zien. Evenementen binnen zijn zonder vaste zitplaats nog niet toegestaan.