Nike by HvA: ‘Veel mensen zijn onbedoeld discriminerend of racistisch’

16 juni 2021
Beeld:

Cheraine Paulsen | De University Store overhandigt tijdens de release een paar sneakers aan schrijfster Lale Gül

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
16 juni 2021

Sneakerverzamelaars opgelet: vanaf vandaag kun jij de exclusieve Nike by HvA sneaker bemachtigen. Studenten Dyon, Aimee en Stephanie werkten de afgelopen weken aan het ontwerp. ‘Op het laatste moment hebben we alles omgegooid.’

Begin april werd bekendgemaakt dat drie studenten van de minor ondernemerschap in samenwerking met Nike een sneaker gingen ontwerpen voor de HvA. Hierbij werden ze begeleid door Patta-oprichter Edson Sabajo. Ruim twee maanden lang werkten de studenten aan het ontwerp, dat vandaag werd onthuld tijdens een kleinschalige release op de HvA.

Beeld: Sage Sealey | Dyon, Aimee en Stephanie tijdens een van hun wekelijkse meetings met Nike.

Not knowing is not growing

Dyon, Aimee en Stephanie werkten de afgelopen weken niet alleen aan het design, maar ook aan een verhaal achter de schoen, dat gaat over onwetendheid rondom diversiteit. ‘Veel mensen zijn onbedoeld discriminerend of racistisch. Het is daarom belangrijk dat ze zichzelf beter informeren over het onderwerp, zodat ze zich bewust zijn van het feit dat ze een kwetsende opmerking maken’, legt Aimee Adriaansen (23, Fashion & Management) uit.

 

Met hun verhaal willen de studenten ook een boodschap overbrengen aan de HvA, die een jaar geleden nog negatief in het nieuws kwam vanwege racisme. ‘Ik hoop dat dit het startpunt kan zijn van iets moois, bijvoorbeeld dat de HvA meer les en voorlichting over het onderwerp zal geven’, aldus Dyon Dijkman Dulkes (21, Creative Business). ‘Tuurlijk gaan we de wereld niet veranderen met een schoen, maar het kan wel aandacht creëren voor het onderwerp’, benadrukt Aimee.

 

Lichte kleuren  

De studenten hebben gekozen voor een design met neutrale kleuren. ‘We wilden niet de cliché regenboogkleuren gebruiken’, vertelt Stephanie Huisman (25, Hogeschool Saxion). ‘Uiteindelijk hebben we daarom gekozen voor een sneaker die niet te uitgesproken is en daardoor juist voor iedereen toegankelijk’, vult Dyon aan. Protestborden waren hierbij de inspiratie. ‘Mensen vragen met zwarte stift op een neutrale achtergrond aandacht voor een probleem’, aldus Stephanie.

Hoewel de studenten trots zijn op het eindresultaat, ging het designproces anders dan verwacht. ‘Ik dacht dat we echt met materialen in de hand zouden werken, maar alles ging digitaal. We konden ook geen voorbeeldstukjes krijgen van stoffen, dat was wel jammer’, vertelt Stephanie.

 

Nike by You

Het werd de studenten ook pas later duidelijk dat het een samenwerking was van Nike by You, waardoor ze voor het ontwerp vastzaten aan een beperkt template van vijf verschillende materialen en vijftien kleuren. ‘Ik had graag duurzame materialen willen gebruiken, maar dat kon helaas niet’, aldus Aimee.

 

Het was ondanks alles niet zo makkelijk om een mooi ontwerp te creëren. ‘Tien minuten voor de definitieve deadline hebben we het ontwerp helemaal omgegooid. Ineens wisten we precies hoe we het wilden. En hier staan we nog steeds voor de volle honderd procent achter’, aldus Dyon.  

 

De Nike by HvA sneaker is te bestellen in de University Store in het Wibauthuis of via de website van Nike.