Zo kun je vanaf september weer studeren in het buitenland

1 juni 2021
Beeld:

iStock (Pollyana Ventura)

Geplaatst door
Daniël Rommens Andrea Huntjens
Op
1 juni 2021

Vanaf september kun je waarschijnlijk weer studeren of stagelopen in het buitenland. Maar de HvA waarschuwt: niet overal is het verantwoord. In sommige gebieden reis je op eigen risico.

Studenten en medewerkers kunnen vanaf september weer de grens over voor studie of werk als dat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoord is. Gebieden waarvoor een groen of geel reisadvies geldt kunnen in principe weer worden bezocht. Voor gebieden met een oranje reisadvies is dat anders.

Hoe werkt dat met die reisadviezen?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert vier kleurcodes om aan te geven of het veilig is om een land te bezoeken.

  • Groen: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
  • Geel: Let op, er zijn risico’s. Bereid je reis extra goed voor.
  • Oranje: Reis alleen naar dit gebied als dit noodzakelijk is. Bij terugkeer naar Nederland moet je een negatieve coronatest laten zien en ga je in quarantaine.
  • Rood: Ga niet naar dit gebied. Reis je toch? Dan moet je bij terugkeer naar Nederland een negatieve coronatest laten zien en ga je in quarantaine.

Let op: er kunnen andere redenen zijn, zoals conflicten en politieke situaties, waardoor de overheid een negatief reisadvies geeft. Check voordat je plannen maakt altijd deze website van de overheid en doe dat ook nog vlak voordat je vertrekt.

Afreizen naar oranje gebieden buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland is namelijk nog steeds niet mogelijk. Binnen die grenzen kan dit wel, mits je een verklaring tekent dat je de reis op eigen risico maakt. De HvA wil niet dat studenten of medewerkers verrast worden als er tijdens hun verblijf opnieuw corona uitbreekt.

 

Toen de coronacrisis in maart vorig jaar begon, verbleven er honderden HvA-studenten in het buitenland, en waren veel internationale studenten net begonnen aan hun semester in Amsterdam. Al die studenten moesten destijds halsoverkop naar huis. In het afgelopen collegejaar was het dan ook niet meer toegestaan om een semester in het buitenland te studeren, behalve online dan. Volgens de HvA heeft ‘de veiligheid van studenten en werknemers de hoogste prioriteit’.

 

International Business & Management-student Giacomo Colamassaro (23) studeerde net een paar weken in Seoul, toen hij plots terug naar huis moest. ‘We kregen een mail van de HvA: of je komt nu terug, of je bent zelf verantwoordelijk’, vertelt hij. ‘Dat was heftig. De HvA betaalde mijn vliegticket, maar alle andere kosten, zoals mijn vooruitbetaalde huur, had ik al gemaakt. Mijn studiebeurs moest ik voor een groot deel terugbetalen.’

 

Eenmaal in Nederland belandde hij naar eigen zeggen in een zwart gat. ‘Mijn universiteit in Seoul gaf geen online lessen aan studenten die waren teruggekeerd, en ook op de HvA kon ik last minute nauwelijks iets doen. Achteraf denk ik: was ik maar in Korea gebleven.’

‘Binnen Europa kunnen we mensen terughalen naar Nederland, desnoods sturen we een auto’

Dit soort situaties wil de HvA nu voorkomen, vertelt Olmo Stasse van Studentenzaken: ‘Binnen Europa is het wel te doen om mensen terug te halen naar Nederland, desnoods sturen we een auto op om iemand op te halen. Maar erbuiten kan het heel moeilijk worden. We hebben gezien dat het heel lastig is om iemand te repatriëren wanneer een land de grenzen keihard dichtgooit.’

 

Maar ook met de – min of meer – open grenzen in Europa is niet automatisch alles voor je geregeld. Normaal gesproken vallen studie- en werkreizen onder de reisverzekering van de HvA. Geldt voor een gebied een negatief reisadvies, dan dekt die verzekering jouw reis niet. ‘Daarom hebben we dat formulier’, vertelt Stasse.

 

‘Het is er om te zorgen dat je de risico’s kent. Je moet namelijk zelf met jouw verzekering checken of je reis gedekt is en eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.’ Het is dus niet zo dat je als student daarna aan je lot wordt overgelaten, zegt Stasse. ‘De HvA bekijkt per noodsituatie wat er te doen valt.’

Beeld: Rijksoverheid | Voor het overgrote deel van de wereld gold op 1 juni 2021 een negatief reisadvies.

Voor Marit Langhorst (21, Maritiem Officier) komt de informatie als een verrassing. Haar stage op een cruiseschip in de Stille Oceaan werd vorig jaar afgelast. ‘Maar ik begrijp wel dat we zelf verantwoordelijk zijn. Je moet natuurlijk zelf zien of je dat het risico waard vindt’, vertelt ze telefonisch vanuit Panama, waar ze haar moeder bezoekt. Wel zoekt Marit het nu iets dichter bij huis: haar stage is verplaatst naar een schip op de Middellandse Zee. ‘Ik vind het het risico waard om nu wel stage te gaan lopen. Het is een unieke ervaring en ik heb er vertrouwen in dat ik genoeg steun krijg vanuit de overheid en het bedrijf waar ik stage ga lopen.’

 

Maatregelen

Groen, geel of oranje, HvA’ers moeten er volgens Olmo Stasse sowieso rekening mee houden dat coronamaatregelen zoals verplichte tests en quarantaine mogelijk zijn in het buitenland. En de situatie kan natuurlijk nog altijd veranderen. ‘Denk bijvoorbeeld aan mogelijke nieuwe varianten van het virus’, zegt hij. ‘Het vervoer wordt weer opgestart, het lijkt niet meer zo heftig als vorig jaar. In september is Europa hopelijk weer helemaal safe, maar je weet met dit virus niet wat er nog gebeurt.’

 

Ben jij van plan om naar het buitenland te gaan? Check deze website van de HvA voor meer informatie.