HvanA Kiest – Wat zeggen partijen over jouw werk?

12 maart 2021
Beeld:

HUSKY (CC, VIA WIKIMEDIA COMMONS), BEWERKING: HVANA

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
12 maart 2021

HvanA duikt in de verkiezingsprogramma’s en zoekt specifiek naar informatie die jij als student wil weten. Deze week schotelen we je elke dag een nieuw thema voor. Vandaag: werken.

Misschien ligt je bijbaan door corona wel even stil. Krijg je dan doorbetaald, of verdien je tijdelijk niks? Veel partijen vinden dat zelfstandige ondernemers betere regelingen moeten krijgen, maar hoe dan? En wat zou je minimaal betaald moeten krijgen voor je werk? Wij zoeken in de verkiezingsprogramma’s naar wat partijen van plan zijn met de voorwaarden van jouw baan.

 

(De tekst loopt verder onder de infographic.)

Minimumloon

Het minimumloon moet omhoog. Althans, dat vinden bijna alle partijen. Alleen Forum voor Democratie, SGP en JA21 zeggen er niks over in hun programma. Maar hoe hoog moet het loon dan worden? GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren zeggen allemaal: veertien euro per uur. Volgens Partij voor de Dieren is dit een verhoging van 40 procent. PvdA wil bovendien dat iedereen vanaf 18 jaar hetzelfde minimumloon krijgt, en dat het dus niet hoger is als je ouder wordt.

 

D66 wil het minimumloon met 10 procent verhogen. Gaat het economisch goed? Dan kan het zelfs naar 20 procent, vindt de partij. Ook CDA gaat voor 10 procent, en wil elke twee jaar controleren of dit nog genoeg is, net als ChristenUnie. Volt vindt 10 procent ook voldoende, maar wil – net als PvdA – dat het voor je salaris niet uitmaakt of je 18 of 19 bent. Iedere volwassene zou het minimumloon van een 21-jarige moeten verdienen, vindt de partij.

 

Niet alle partijen noemen een bedrag. 50PLUS en DENK willen dat het minimumloon hoe dan ook omhoog gaat, maar hoe hoog het dan moet worden? Dat zeggen ze niet.

 

Zzp’ers

Als student heb je vaak een bijbaantje als zzp’er. Wanneer je in de horeca werkt bijvoorbeeld, of als je klusjes voor verschillende bedrijven doet. Als zelfstandige heb je minder rechten dan wanneer je bij een bedrijf in dienst bent, maar ook meer vrijheid. Ben je een dag ziek? Dan verdien je ook niks. Maar tegelijkertijd hoef je ook niet dagelijks van negen tot vijf te werken.

Het minimumloon moet naar veertien euro, vinden veel partijen

Veel partijen vinden dat er betere voorwaarden moeten komen voor zzp’ers. Zo willen de VVD, PVV, D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, SGP en DENK dat ook zelfstandigen pensioen opbouwen en verzekerd zijn. PvdA zegt dat er op de arbeidsmarkt soms zo veel concurrentie is, dat zzp’ers te weinig betaald krijgen. Dat moet stoppen: de partij wil een minimumtarief afspreken per sector. Volgens Forum voor Democratie zou je zelfstandige ondernemers juist niet moeten dwingen om pensioen op te bouwen.

 

Crisisinkomen

Volgens GroenLinks zouden nulurencontracten niet meer van deze tijd zijn en moeten ze worden afgeschaft. Uitzendkrachten krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers. Ook wil de partij dat zzp’ers tijdens de coronacrisis een crisisinkomen ontvangen. Dat komt neer op 1.050 euro per maand.

 

Nieuwkomer Volt denkt dat het combineren van verschillende soorten werk en contracten steeds gangbaarder wordt, en wil dan ook dat dit makkelijker kan. Er moeten nieuwe regelingen komen, vindt de Europese partij.

 

Het CDA ziet zzp-constructies liever helemaal verdwijnen. De christendemocraten willen dat vaste contracten weer de norm worden. 50PLUS en JA21 hebben het hier in hun programma’s helemaal niet over.

 

Voor deze serie kijken we naar de partijen die in de peilingen twee of meer zetels hebben. Daarom zijn de standpunten van sommige (kleine) partijen niet meegerekend.