HvanA Kiest – Hoe willen partijen dat we met corona omgaan?

11 maart 2021
Beeld:

Husky (cc, via Wikimedia Commons), bewerking: HvanA

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
11 maart 2021

HvanA duikt in de verkiezingsprogramma’s en zoekt specifiek naar informatie die jij als student wil weten. Deze week schotelen we je elke dag een nieuw thema voor. Vandaag: corona.

De coronacrisis is een belangrijk onderwerp bij de komende verkiezingen. Hoe keren we langzamerhand weer terug naar het normale leven? Voor studenten zijn dan vooral van belang: hoe studeer je (online) verder, en hoe houd je de moed erin? Wat willen de partijen doen voor de jongeren die in de put zitten? In de verkiezingsprogramma’s kijken wij naar hoe de politiek met deze onderwerpen om wil gaan.

 

(De tekst loopt verder onder de infographic.)

Gratis studeren

Een paar weken geleden kwamen GroenLinks en D66 met een motie om een gratis collegejaar voor studenten in te stellen. Het idee? Studenten krijgen al maanden online les, hun bijbaantjes zijn weggevallen en vrienden zien is lastig. Studenten zouden hun studievertraging daarom – gratis – een jaar mogen inhalen. Zij hoeven dan geen collegegeld te betalen.

 

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie. In elk geval PVV, SP, PvdA en ChristenUnie zijn het ermee eens. De regeling zou moeten gelden voor studenten in het mbo, hbo en op de universiteiten. De inkomsten die de onderwijsinstellingen erdoor mislopen, moeten volledig door het demissionair kabinet worden gecompenseerd. Toch hebben de meeste partijen het plan niet in hun verkiezingsprogramma staan. Dat betekent natuurlijk niet dat ze van gedachten veranderd zijn.

 

Verloren tijd

Volt en D66 zeggen wel studenten tegemoet te willen komen voor al het online onderwijs dat ze het afgelopen jaar hebben moeten volgen. Zo wil D66 na de coronacrisis de regels en budgetten in het onderwijs iets versoepelen, zodat studenten de kans krijgen ‘verloren tijd en kansen’ in te halen. Wat de partij hier precies mee bedoelt, blijft onduidelijk. Volt wil dat het collegegeld met terugwerkende kracht wordt terugbetaald voor de periode waarin er geen fysiek onderwijs werd gegeven. Ook zouden studenten voor die periode een studiebeurs moeten ontvangen.

 

De politici van DENK willen dat afgestudeerden die een studie hebben gevolgd in een sector die door de lockdown onder druk staat, zich gratis kunnen omscholen.

 

Studentenwelzijn

Dat studenten het tijdens de lockdown mentaal zwaar hebben, daar twijfelt niemand meer over. Veel partijen vinden dan ook dat er meer aandacht zou moeten zijn voor het mentale welzijn van jongeren. Zo wil het CDA dat er extra aandacht komt voor jongeren die het afgelopen jaar een achterstand hebben opgelopen, of geen stage konden lopen. Hoe dit eruit moet komen te zien, meldt de partij niet.

Extra aandacht voor het welzijn van jongeren, maar hoe dan?

De PvdA vindt dat onderwijsinstellingen goed moeten opletten om mentale problemen bij studenten snel te herkennen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer vetrouwenspersonen aanstellen. Ook ChristenUnie vindt dat er meer psychologische hulpverlening aanwezig zou moeten zijn op hogescholen. Die zouden studenten die hun studie combineren met een zwangerschap, mantelzorg, beperking of chronische ziekte kunnen helpen bij het rekken van de aanwezigheidsplicht en deadlines.

 

De Partij voor de Dieren vindt dat het aanbod aan studentenpsychologen een stuk ruimer kan, en pleit voor een jaarlijkse bijeenkomst over studentenwelzijn. SGP wil het steeds groter wordende aantal jongeren dat door de coronacrisis worstelt met suïcidale gedachten hulp bieden. Zo moet er meer geld worden vrijgemaakt voor stichting 113 Zelfmoordpreventie.

 

Opvallend in de verkiezingsprogramma’s is dat één partij van alle coronamaatregelen af wil. Dat is Forum voor Democratie.

 

Voor deze serie kijken we naar de partijen die in de peilingen twee of meer zetels hebben. Daarom zijn de standpunten van sommige (kleine) partijen niet meegerekend.