Studenten kunnen weer samen sporten: ‘Echt geweldig nieuws’

24 februari 2021
Beeld:

Kampus Production (via Pexels)

Geplaatst door
Marloes van de Wakker Andrea Huntjens
Op
24 februari 2021

Sporten bij je volleybal- of voetbalvereniging? Vanaf 3 maart mag het weer. Tenminste, als je jonger dan 27 jaar bent. Studentensportverenigingen in Amsterdam zijn blij met het nieuws, al komt er nog wel wat organisatie kijken bij de praktische uitvoering.

‘Echt geweldig nieuws’, reageert Jolande Kirschbaum. Als voorzitter van frisbeevereniging Ultimate Nuts keek ze gisteravond opgetogen naar de persconferentie, toen bekend werd gemaakt dat jongeren tot 27 jaar weer buiten mogen sporten in teamverband.

Beeld: Eigen foto Ultimate Nuts | Leden van de frisbeevereniging trainen in het voorjaar altijd buiten.

De maatregel gaat in op 3 maart. Wedstrijden zijn dan nog niet toegestaan en ook de sportscholen blijven gesloten. Maar voor veel studentensportverenigingen ontstaat er met deze versoepeling meer ruimte.

 

Omdat de frisbeeverenigingDe vereniging doet aan ultimate frisbee, een teamsport die overgewaaid is uit Amerika. in het voorjaar altijd buiten sport, kan de vereniging nu doorgaan waar ze is gestopt. Al gaat het bestuur wel eerst goed nadenken over de praktische uitvoering, vertelt Kirschbaum. ‘We willen eerst bij onze leden navragen waar ze zich veilig bij voelen. Als ze aangeven toch graag afstand te houden tijdens het sporten, dan zullen we onze trainingen zo inrichten dat dit mogelijk is. Dan doen we bijvoorbeeld geen partijtjes en moet verdedigen op afstand.’ De vereniging heeft geen leden ouder dan 27 jaar. ‘Dus iedereen mag gelukkig gewoon weer komen.’

Schermlessen in de buitenlucht

Ook de Amsterdamse Studenten Schermvereniging Esprit is blij met de nieuwe versoepelingen. ‘De motivatie voor onze online lessen werd de afgelopen tijd steeds minder. Maar weinig leden kwamen nog opdagen, we merkten dat de rek eruit is. Schermen is een sport waarbij je echt met zijn tweeën tegenover elkaar moet kunnen staan’, zegt Tristan Mul, secretaris bij Esprit.

 

De vereniging is op dit moment in overleg met het studentensportcentrum in Amsterdam (USC) of ze hun lessen naar buiten kunnen verplaatsen. Normaal gesproken vinden de groepslessen binnen in een zaal in het USC plaats. Hoe de vereniging het wil aanpakken met leden van 27 jaar en ouder, moet nog bedacht worden. ‘Maar als het aan mij ligt, gaan de buitenlessen in ieder geval door voor onze jongere leden’, aldus Mul.

Beeld: Eigen foto D.E.R.M. | Een groepsfoto van de funsportvereniging van voor de coronaperiode

Funsporten

Binnen studentensportvereniging D.E.R.M. verandert er juist weinig. ‘Wij bieden funsporten aan zoals surfen, snowboarden en kiten. Deze vinden veelal buiten plaats en zijn bovendien ook goed individueel uit te oefenen’, zegt Wendy Postmus, secretatis bij D.E.R.M..

 

In april start de vereniging pas weer met groepslessen. Hiervoor werkt de vereniging samen met bijvoorbeeld surfscholen. ‘We zijn tegen die tijd dus vooral afhankelijk van hoe deze organisaties met de maatregelen omgaan.’

Meer versoepelingen

Tijdens de persconferentie werden er nog meer versoepelingen bekendgemaakt voor leerlingen van het middelbaar onderwijs en mbo. Zij mogen vanaf volgende week weer beperkt naar school. Studenten van het hbo kunnen nog niet naar hun fysieke colleges: zij moeten het voorlopig doen met online onderwijs.