HvA en UvA doelwit van cyberaanval: ‘Lijkt niet gericht op persoonlijke data’

17 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
17 februari 2021

De ICT-systemen van de HvA en UvA zijn doelwit geworden van een cyberaanval. De onderwijsinstellingen doen gezamenlijk onderzoek naar de aanval. Waar de hackers op uit zijn, is nog onduidelijk. 

Onbekenden ‘hebben zich toegang verschaft tot de ICT-omgevingen van de HvA en UvA’, zo schrijft de hogeschool. Om te voorkomen dat onderwijs en onderzoek niet door kunnen gaan, kan het zijn dat de hogeschool bepaalde systemen (tijdelijk) uitzet. Op dit moment is dat nog niet het geval.

 

Het gaat om de gehele ICT van de HvA, laat een woordvoerder weten. Dat is alles wat de ICT-servicedienst beheert en dat varieert van HvA-mailsystemen tot het digitale servicepunt voor medewerkers, waar onder meer infomatie staat over loonstroken en verlofdagen. 

 

Niet gericht op persoonlijke data

‘Toch zijn er geen aanwijzingen dat de aanval gericht is op het verkrijgen van persoonlijke data’, zegt de woordvoerder. Waar de hackers wel op uit zijn, wil de HvA nog niet zeggen in verband met het onderzoek.

 

Studenten en medewerkers hoeven voorlopig geen actie te ondernemen. Op MijnHvA, Brightspace en OnStage kun je nog gewoon inloggen. ‘Het systeem draait nog, mede dankzij de oplettendheid van de security-afdeling’, aldus de woordvoerder.

 

(Tekst loopt door onder bericht)

Maastricht

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door een cyberaanval. Hackers wisten gijzelsoftware te installeren op de servers van de universiteit, waardoor medewerkers en studenten geen toegang meer hadden tot informatie. Pas nadat de universiteit 197.000 euro losgeld aan de hackers betaalde, kon de universiteit weer bij de data.

 

Het is onduidelijk of de aanvallers van de UvA- en HvA-systemen ook uit zijn op losgeld. Volgens de HvA-woordvoerder zijn de geadviseerde beveiligingsmaatregelen aan de Universiteit Maastricht ook doorgevoerd op de HvA.