Record: nog nooit begonnen er zoveel nieuwe studenten aan de HvA

8 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld studenten op de Amstelcampus

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
8 februari 2021

Een stijging van maar liefst 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Nog niet eerder begonnen er zoveel nieuwe studenten aan een studie op de HvA. Vooral Verpleegkunde, Sociaal Juridische Dienstverlening, Built Environment en HBO Rechten zijn in trek. 

Misschien valt het je minder op door al dat thuisonderwijs, maar dit studiejaar zijn er ruim 15.000 nieuwe studenten begonnen aan een opleiding op de HvA. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van de hogeschool. Met bijna 49.000 studenten blijft de HvA de grootste hogeschool van Nederland.

Welke vooropleiding hebben de nieuwe studenten?

De grootste groep nieuwe studenten op de HvA stroomt in vanaf de havo (54 procent). Daarnaast komt een derde deel van het mbo (31 procent) en 7 procent heeft een vwo-achtergrond. Een kleine 5 procent heeft een buitenlandse vooropleiding. 

Landelijk

Deze stijging in het studentenaantal is ook landelijk te zien. De Vereniging Hogescholen meldt dat er in totaal bijna 125.000 nieuwe eerstejaars zijn begonnen – een toename van 10 procent. Dat dit percentage hoger ligt dan bij de HvA, komt volgens de hogeschool omdat de HvA wisselaars van studie niet als nieuwkomende studenten meerekent. 

 

Vooral de coronacrisis wordt genoemd als oorzaak van de stijging van het studentenaantal. Omdat vorig jaar het centraal eindexamen werd geschrapt, slaagden er meer middelbare scholieren dan normaal. Dat verklaart deels dat het aandeel havisten onder de instroom landelijk met ruim 12 procent is toegenomen. Daarnaast namen minder scholieren een tussenjaar en werden er meer mbo-studenten (voorwaardelijk) toegelaten op het hbo.

Een van de populairste studies is Verpleegkunde. De stijging van het aantal studenten zag opleidingsmanager Corine Latour al in september. Toen kreeg de HvA 12,7 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar. Volgens Latour kreeg het beroep verpleegkundige meer status door de coronacrisis en is de zorg nu extra aantrekkelijk vanwege de baanzekerheid.

 

Stage

Problemen met het vinden van stages voor die extra studenten voorspelde ze toen niet: ‘We hebben contacten met zorginstellingen om te zorgen dat alle studenten een goede stageplek krijgen. Het is ook geen optie om geen stage te lopen, anders hebben we over een paar jaar een nog groter probleem.’

 

Een stijging van het studentenaantal kan problemen met zich meebrengen. Zo deed Folia, het journalistieke medium voor de UvA, onderzoek naar de opbrengst van het afschaffen van de basisbeurs in 2015. Daar werd destijds kleinschaliger en persoonlijker onderwijs voor beloofd. Uit onderzoek blijkt nu dat die onderwijsverbetering er niet is gekomen, mede door het continu stijgende studentenaantal.