Een jaar gratis studeren? Wel als het aan de Tweede Kamer ligt

5 februari 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
5 februari 2021

Heb je door corona studieachterstand opgelopen? Dan zou het zomaar kunnen dat je het jaar gratis in mag halen. Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt tenminste.

Uit onderzoek blijkt dat het slecht gaat met Nederlandse jongeren: ze krijgen al maanden online les, hun bijbaantjes zijn weggevallen en vrienden zien is lastig. Daarom willen GroenLinks en D66 hen tegemoetkomen. De partijen dienden een motie in die studenten met studievertraging de mogelijkheid geeft om – gratis – een jaar langer te studeren. Zij hoeven dan geen collegegeld te betalen.

 

Een meerderheid van de Tweede Kamer – bestaande uit PVV, SP, PvdA en ChristenUnie – steunt het initiatief, dat zou gelden voor studenten van het mbo, hbo en de universiteiten.
 

‘Geef jonge mensen een jaar van hun jeugd terug’

Eerder riepen de Hogeschool Rotterdam en de Christelijke Hogeschool Ede al op tot een gratis collegejaar. Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur in Rotterdam, omschreef het voorstel als ‘een loyaliteitsverklaring tussen generaties. Het kost wat, maar het levert winst op. Geef jonge mensen een jaar van hun jeugd terug.’

 

Verloren jaar

Volgens studentenvakbond LSVb is de motie ‘een stap in de goede richting, maar niet genoeg’. Ook studenten zonder studievertraging zouden namelijk een extra kans verdienen, vindt voorzitter Lyle Muns. ‘Er zijn ook veel studenten die inkomsten zijn verloren en studenten die zich zorgen maken over de kwaliteit van het onderwijs’, zegt hij tegen NOS. ‘En ook op veel andere vlakken kan het voor studenten voelen als een verloren jaar. Dat moeten ze over kunnen doen.’

 

Of het gratis collegejaar er daadwerkelijk komt, is nog niet bekend. Het kabinet moet het plan nog goedkeuren.