Platform voor vrouwelijke ICT-studenten FemIT wint HvAll Inclusive Award

13 januari 2021
Beeld:

ABDELKADER NASSIRI-BIEMOND | Vrouwelijke studenten helpen jonge meisjes programmeren tijdens een workshop in 2019

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
13 januari 2021

Lisa van der Plas heeft met het initiatief FemIT dinsdagmiddag de tweede editie van de HvAll Inclusive Award gewonnen. Het platform is bedoeld voor vrouwelijke ICT-studenten. ‘Als je vrouwen bij elkaar brengt, dan gebeurt er iets bijzonders.’

Lisa van der Plas (docent HBO-ICT) kreeg de prijs uitgereikt tijdens een digitale uitreiking op Teams. Het is de tweede keer dat het Platform Inclusie een award uitreikt aan een initiatief op de hogeschool.

 

‘Het is makkelijk om te zeggen dat we een inclusieve hogeschool zijn, maar de genomineerden laten concrete activiteit zien. Dit gaat verder dan zeggen dat je iets belangrijk vindt. Dit is er ook iets mee doen’, zegt voorzitter Jacob Eikelboom.

Beeld: Daniël Rommens | Lisa van der Plas tijdens opnames van de HvanA-podcast Even Doorpraten

Lisa van der Plas won de prijs – en het daarbij behorende geldbedrag van 1.000 euro – voor FemIT, een platform waarmee ze vrouwelijke ICT-studenten met elkaar in contact wil brengen. Van der Plas, die zelf ICT studeerde aan de HvA, miste het contact met vrouwelijke medestudenten tijdens haar studententijd. ‘Ik was de enige vrouw in mijn klas, en ook al mijn docenten waren man. Daardoor miste ik iemand die op mij leek’, zegt Van der Plas.

 

Fout

Op de HvA was de afgelopen tien jaar gemiddeld 93 procent van de ICT-studenten man. In totaal studeren er momenteel ongeveer vijfhonderd vrouwen HBO-ICT op de HvA. ‘Jaarlijks beginnen er negentig vrouwen met deze studie, maar we hebben meer dan twintig klassen, dus het kan gebeuren dat je als vrouw in je eentje in de klas zit.’

 

Voor Van der Plas is het daarom belangrijk dat vrouwelijke studenten elkaar kunnen vinden. ‘Toen ik als student op zoek was naar mijn tentamenzaal, zei een docent: “dit is Informatica, ik denk dat je fout zit.” Voor mij was dat opnieuw een bevestiging dat ik hier niet moest zijn. Dat wil ik voor deze vrouwelijke studenten veranderen.’

 

Duizend euro

FemIT organiseert (online) borrels en netwerkevenementen voor haar ongeveer honderd leden. ‘Als je vrouwen bij elkaar brengt, dan gebeurt er iets bijzonders. We gaan samen deze studie beter maken, en meer bereiken.’

‘Toen ik op zoek was naar mijn tentamenzaal, zei een docent: dit is Informatica, ik denk dat je fout zit’

Met het prijzengeld wil Van der Plas sprekers uitnodigen en kaarten kopen voor evenementen, zodat ze haar studenten mee kan nemen.

 

Naast FemIT vielen ook andere initiatieven in de prijzen. De derde prijs ging naar Rian Harmsen, die onderzoek doet naar inclusiviteit bij de opleiding Communicatie. Op de tweede plek eindigde het introductieprogramma voor eerstegeneratiestudenten Tune In.

 

Lisa van der Plas was eerder te gast in de podcast Even Doorpraten van HvanA. Hierin vertelde ze over haar ervaringen als vrouwelijke ICT-student.