De klas van Asis – Hardcore vibes

6 januari 2021
Beeld:

Lo Andela

Geplaatst door
Asis Aynan
Op
6 januari 2021

Asis Aynan doceert aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en schreef diverse boeken. Elke twee weken neemt hij je mee in zijn belevenissen, verwondering en plezier voor de klas. Deze week bracht het decor van een hotel hem terug naar de jaren negentig. 

Rondom de jaarwisseling bevond ik mij in IJmuiden in een hotel. Een langwerpig ovaal gebouw op een steenworp afstand van het brede strand. De zandvlakte was er bezaaid met ontelbaar nog hele scheermessen. Onze kamer was in het verste, stompe deel en dus extra ruim. Vanuit het ene raam zag ik de hoogovens, met bijhorende witte rookwolken. Het andere deel van de kamer keek uit op een sereen duinlandschap.

 

(Wil je deze column liever luisteren? Asis leest hem zelf aan je voor.)

Toen we incheckten bij de receptie bleek het een hondenhotel te zijn. In de lobby zat een stel met een hond, die zonder overdrijven, net zo groot was als een pony. Het tweetal zei vol trots tegen een ander hondenpaar dat de hunne pas zeven maanden oud was.

 

Wij hadden geen hond mee.

 

Door de volle rookwolken en het grote aantal honden belandde ik al snel in de jaren negentig en in die jaren heb ik mij flink verwonderd, mede door het zaterdagbijbaantje bij de plaatselijke super. Ik was er vakkenvuller en kon niet vermoeden hoezeer de vakjes van mijn herinneringen zich vulden. Zo dacht ik terug aan de jongen van de vleesafdeling, terwijl de scheermessen op het strand onder mijn schoenen kraakten. De jongen was een stoere, knappe verschijning die met zijn mbo-opleiding was gestopt en fulltime achter de vleesbalie ging werken.

‘Hij trok een blikje bier open en hakte een paar keer stevig op het nummer Hardcore vibes’

In de jaren dat de happy hardcore de Top 40 domineerde, gingen zaterdags de winkels nog om vijf uur dicht. Na iedere zaterdag werd in de koffiekamer de week afgesloten met een drankje van de baas. Op een van die dagen kwam de jongen van het vlees uiterst opgewekt de kantine binnengewandeld. Hij trok een blikje bier open, draaide de volumeknop van de radio, waar de Top 40 opstond, helemaal open en hakte een paar keer stevig op het nummer Hardcore vibes. Het waren de voorbereidende bewegingen voor straks. Diezelfde nacht fietste ik na de disco naar huis. In een steegje zag ik de jongen van het vlees en het meisje van het brood seks hebben. Iemand schreeuwde: “Zoek een hotelletje, of zo!”

 

Een hond scheerde vlak langs ons heen en in de verte gingen katoenplukken rook de lucht in, ja de jaren negentig, dat waren memorabele jaren.