Laptop op schoot, drankje erbij: vijf gezellige spellen voor een online kerst

18 december 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Pascal Schroen
Op
18 december 2020

Kerstfilms bingen in de bioscoop of gezellig wat drinken met vrienden kun je deze vakantie wel vergeten. Maar behalve studeren, kun je via een videoverbinding natuurlijk ook gezellige spelletjes spelen met je vrienden.

30 Seconds

Dit is één van de populairste spellen om te spelen met familie of vrienden en is ideaal voor bijvoorbeeld kerst of oudjaarsavond. Eigenlijk is 30 Seconds een bordspel, maar je kunt het ook spelen via een app. Je vormt teams van minimaal twee spelers. Een teamlid pakt een kaartje waar vijf woorden op staan. Het doel van het spel is om binnen dertig seconden je medespelers te laten raden welke woorden er op het kaartje staan. Hierbij mag je de woorden niet uitspreken. Zorg ervoor dat je een teamgenoot kiest met veel algemene kennis, zodat je meer punten haalt en dus een grotere kans hebt om te winnen. En het scheelt een hoop ergernis als jouw teamgenoot de woorden weet te raden. Het team dat als eerste de finish op het speelbord heeft bereikt, wint het spel. 

Among Us

Bij dit online spel zit je met vier tot tien spelers in een ruimteschip. De meeste spelers zijn bemanningslid en moeten het schip proberen te repareren door verschillende taken uit te voeren. Maar één of meerdere spelers proberen als imposter (bedrieger) het spel te saboteren door de andere kandidaten ongezien te vermoorden. Om de zoveel tijd vindt een stemronde plaats, waarin je overlegt over wie die verrader zou kunnen zijn. De bemanning wint als alle imposters op tijd zijn weggestemd of als ze alle taken voltooid hebben. De imposters winnen als ze tot het einde in het spel blijven.

 

Hoe groter de groep, hoe leuker het spel is. Met vier spelers is het spel namelijk snel voorbij. Bij het spelen van Among Us met een videoverbinding kan je direct met je vrienden overleggen over wie de imposter is. Download de app, spreek een tijdstip af, pak een biertje erbij en vind de bedrieger in jullie midden.

Vragenspel

Leer je vrienden nog beter kennen met een vragenspel. Om de beurt krijgt iedereen een vraag over bijvoorbeeld vriendschap, liefde, vroeger, de toekomst, wat-als vragen of dilemma’s. Misschien heb je dit al wel eens met je vrienden gedaan en moest je een gênante bekenning doen over bijvoorbeeld jouw eerste relatie. De antwoorden kunnen hilarische momenten opleveren, dus een gezellige avond met je vrienden wordt het zeker. 

 

Schrijf de vragen op kleine kaartjes, knip ze uit en stop ze in een bak. Of haal de vragen van internet. Om dit spel tijdens het videobellen te doen, is het misschien het beste als één persoon deze taak op zich neemt en tijdens het spel steeds de vragen voorleest. Maar je kan ook zorgen dat iedereen dezelfde vragenlijst voor zich heeft, waarbij iedereen om de beurt een vraag stelt aan een vriend(in) naar keuze.

 

Never have I ever

Een simpel drankspelletje waarbij een persoon de tekst ‘Never have I ever’ zegt, gevolgd door iets dat hij/zij wel of niet gedaan heeft. Iedereen die dit wel eens gedaan heeft, steekt zijn hand op en neemt een slokje van zijn drankje. Je kan zelf stellingen bedenken, maar ook op het internet zijn leuke voorbeelden te vinden. Denk bijvoorbeeld aan stellingen over relaties, seks, drugs, dingen die verboden zijn of andere spannende onderwerpen. Aan het eind van de avond zullen er flink wat glaasjes naar binnen zijn gewerkt. Of juist niet natuurlijk.

Een grote pubquiz

Organiseer een pubquiz met al je vrienden. Stel één iemand uit je groep aan als quizmaster die alle vragen voorbereidt. Verzin leuke categorieën, zoals films en series, geschiedenis, bekende personen, muziek, sport en trivia. Maak teams of laat iedereen individueel meedoen. Iedere vraag is een bepaald aantal punten waard. Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Laat bij een volgende quiz iemand anders quizmaster zijn, zodat iedereen aan de beurt komt. Maak van de quiz een leuke powerpointpresentatie en deel deze in de online meeting met je vrienden.